În așteptarea unor alegeri pe stilul ”Stalin”, România își avertizează cetățenii: Nu mergeți ca observatori la prezidențialele din Federația Rusă

Vladimir Putin, cu ocazia Paradei din Piața Roșie de Ziua Vctoriei /  kremlin.ru
Vladimir Putin, cu ocazia Paradei din Piața Roșie de Ziua Vctoriei / kremlin.ru

Din ce în ce mai puțini ruși vor să-l urmărească pe Vladimir Putin la televizor, relatează presa independentă rusă. Ultimul discurs al președintelui din februarie a fost urmărit de două ori mai puțini oameni decât anul trecut.

Regimul de la Kremlin pare că își pierde din popularitate.

Rușii s-au săturat de Putin la televizor, arată canalul Telegram „Mojem Obiasnit”, care expune propaganda rusă, a atras atenția asupra audienței ultimului discurs al președintelui rus din 29 februarie. La discurs s-au uitat 6,5% dintre telespectatorii care aveau televizoarele aprinse în acel moment. Un discurs similar rostit în 2023 a avut un rating de audiență de 11,4%.

În aceste condiții, este de așteptat ca alegerile prezidențiale din Rusia să fie marcate o serie întreagă de provocări, dezinformări și fraude în procesul de vot (ultimele, evident, extrem de greu de demonstrat).

În contextul în care echipa lui Alexei Navalnîi i-a îndemnat pe ruși să vină în număr mare la vot, duminică, începând cu ora 12, ne putem aștepta la provocări instrumentalizate de structurile de forță ruse. Sunt posibile inclusiv scenarii în care persoane în civil care se alătură mulțimii și devin violente împotriva autorităților, ceea ce va duce la o reacție în forță a poliției.

 

MAE român, mesaj pentru cetățeni: Nu mergeți ca observatori la alegerile prezidențiale din Rusia

 

Ministerul de externe de la București avertizează cetățenii români asupra riscurilor participării ca observatori la alegerile prezidențiale în Federația Rusă, care vor avea loc în perioada 15-17 martie 2024.

Potrivit ministerului român de externe, autoritățile ruse au decis să nu invite observatori ODHIR/OSCE la scrutinul prezidențial.

În același timp, este posibil ca autoritățile ruse să invite persoane fizice sau juridice străine să participe la monitorizarea procesului electoral.

De asemenea, autoritățile ruse au anunțat organizarea scrutinului și în teritoriile ucrainene anexate ilegal ori ocupate temporar de Federația Rusă începând cu anul 2014.

Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaște și nu va recunoaște legitimitatea alegerilor menționate desfășurate în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol, care sunt părți integrante ale Ucrainei.

În condițiile date, MAE descurajează puternic participarea cetățenilor români sau a persoanelor juridice române la monitorizarea alegerilor din Federația Rusă.  

MAE reamintește că prezența cetățenilor români în teritoriile aparținând Ucrainei aflate sub ocupația Federației Ruse, inclusiv pentru scopul observării și monitorizării electorale amintite, comportă consecințe de natură penală și administrativă în conformitate cu legea ucraineană.

De asemenea, MAE reconfirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel