Kremlinul va planifica o nouă soluționare a conflictului din Ucraina, în funcție de modul în care Kievul va acționa în timpul armistițiului anunțat. Potrivit lui Ushakov, acum este imposibil să se discute despre acest lucru, deoarece trebuie așteptat sfârșitul armistițiului și apoi să se tragă concluzii. Și pe baza acestora, următorii pași vor fi deja planificați, inclusiv în ceea ce privește pregătirea pentru un dialog direct cu Ucraina, fără condiții prealabile.
“Să așteptăm ca armistițiul să expire. Multe vor depinde de acest lucru, inclusiv în ceea ce privește posibilii noștri pași suplimentari”, a spus reprezentantul Kremlinului.
După cum se știe, armistițiul anunțat de Putin este valabil de la ora 00:00 pe 8 mai până la ora 00:00 pe 11 mai, adică timp trei zile. În prezent, partea rusă susține că se poate afirma deja că, deși în general frontul s-a calmat, Kievul nu va respecta încetarea focului. Potrivit oficialilor ruși, nu a trecut nici măcar o zi de armistițiu și Forțele Armate ale Ucrainei au lansat trei atacuri asupra pozițiilor trupelor ruse, inclusiv o încercare de a străpunge granița în regiunea Kursk. De asemenea, bombardamentele, loviturile de artilerie și atacurile cu drone au depășit deja 500 de cazuri.
La rândul lor, mulți corespondenți militari și bloggeri militari ruși spun că armistițiul nu va dura mai mult de o zi, iar ostilitățile vor începe de-a lungul întregului front, cel mai probabil, pe 09 mai. În acest fel, Kievul va folosi toate mijloacele posibile pentru a perturba parada din capitala Rusiei. Și nimeni nu garantează că dronele nu vor mai ataca Moscova.
De fapt Rusia e cea care refuză încetarea focului. SUA schimbă tonul
În timp ce Rusia arată reticență față de planul de pace al SUA privind răboiul ruso-ucrainean, Washingtonul începe să schimbe tonul față de Moscova, demonstrând încă o dată puternica versatilitate a politicii externe americane în epoca Trump.
Statele Unite au lansat, miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, o critică aspră la adresa Rusiei pentru sprijinul acordat Coreei de Nord prin blocarea implementării sancțiunilor ONU la adresa Phenianului.
Mai mulți membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv SUA și Coreea de Sud, au convocat, miercuri, o reuniune în „pofida veto-ului Rusiei”, pentru a se asigura că statele membre sunt „conștiente de încălcările sancțiunilor și de activitatea de evaziune” care generează venituri pentru armele de distrugere în masă „ilegale” ale Coreei de Nord și „programele de rachete balistice,” a declarat ambasadorul interimar al SUA la ONU, Dorothy Shea.
Oficialul SUA a precizat că, de la sfârșitul anului 2023, Coreea de Nord (RPDC) a transferat Rusiei peste 24.000 de containere cu muniții și materiale conexe, precum și peste 100 de rachete balistice, pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News