Rușii ironizează rezultatele testului american cu rachetă hipersonică și spun că SUA abia au atins nivelul URSS-ului

Cătălin Costea |
Data publicării:
Programul hipersonic al SUA HAWC, sursă foto: DARPA
Programul hipersonic al SUA HAWC, sursă foto: DARPA

Imediat după anunțul Agenției americane pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA) privind testul reușit de lansare a rachetei hipersonice care atinge o viteză de 5 Mach, desfășurat săptămâna trecută, în media din Rusia au apărut opinii în care evenimentul este privit cu ironie și circumspecție.

Redactorul-șef al revistei Arsenalul Patriei, Viktor Murahovski, a declarat, într-un interviu acordat agenției de presă TASS, că etapa actuală a dezvoltării armelor hipersonice la care se află SUA a fost fost depășită de Rusia încă din perioada Uniunii Sovietice.

„Judecând după ce au publicat americanii, au testat un prototip al unei rachete de croazieră hipersonice capabilă să atingă viteze de până la cinci Mach. Aceasta este etapa prin care a trecut Uniunea Sovietică încă de când a creat produsul 4202, o unitate hipersonică", a susținut Murahovski.

În același timp, Ivan Konovalov, director de dezvoltare al Fundației pentru asistență în tehnologiile secolului XXI, din Rusia, a declarat, tot pentru TASS, că rezultatele ultimelor teste cu rachete hipersonice americane nu pot fi considerate complet fiabile.

"Aceste teste nu sunt credibile. La început, americanii au spus că au nevoie de mult mai mult timp, a existat o serie de teste nereușite. Acum anunță finalizarea proiectării și creării acestei arme, precum și testarea completă", precizează Konovalov.

 

Rusia nu crede că noua rachetă americană „va deveni o armă inovatoare”

 

Potrivit acestuia, noua rachetă americană „nu va deveni o armă inovatoare”. "Caracteristicile declarate de americani nu le depășesc pe cele declarate de Federația Rusă", a mai declarat Konovalov.

În același timp, acesta a dat asigurări că Rusia deține capabilitățile necesare pentru a contracara noua rachetă americană.

"Cele mai recente sisteme de apărare antiaeriană din Rusia sunt un excelent mijloc de apărare împotriva acestei arme", a rezumat Konovalov fâcând foarte probabil referire la sistemele de rachete antiaeriene S-500 Prometheus recent intrate în sistemul general de apărare antiaeriană și antirachetă organizat de armata rusă.

Pe de altă parte, partea americană a lăsat să se înțeleagă că în acest moment este mai preocupată de etapa inițială a lansării rachetei hipersonice și de stabilitatea funcționării acesteia în toate fazele zborului, decât de obținerea unor viteze hipersonice superioare. Foarte probabil, după atingerea acestor obiective, cele două companii care conlucrează în acest proiect, Raytheon Technologies și Northrop Grumman, se vor concentra pe creșterea vitezei de deplasare a rachetei cel puțin la standardul atins în prezent de Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel