Astfel, două corvete de acest tip au primit posibilitatea de a întrebuința rachetele hipersonice Zircon. Este vorba despre corveta Gremyashchiy, introdusă în dotarea Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) la sfârșitul anului 2020, și corveta Provorny, care se află în curs de testare la Șantierul naval nordic din Sankt Petersburg și este destinată tot FROP.
După cum a relatat Izvestia, instalația de lansare cu opt celule de tip 3S14 de la bordul corvetei Gremyashchiy a fost modernizată și, pe lângă rachetele de croazieră Kalibr și rachetele supersonice Onyks, acum poate folosi și rachete hipersonice Zircon. Corveta Provorny a primit o instalație modernizată 3S14 în timpul construcției, așa că poate întrebuința de la început noile rachete Zircon.
Deocamdată, nu există informații referitoare la posibilitatea utilizării de rachete Zircon și de către alte corvete Proiect 20380 și Proiect 20385 aflate în prezent în construcție la Șantierul naval nordic și Șantierul naval Amur. Specialiștii militari ruși apreciază că această posibilitate este una reală și, cel mai probabil, noile corvete vor putea să întrebuințeze rachete Zircon.
Expertul militar Dmitri Kornev a declarat pentru Izvestia că Zirconul este cel mai bun mijloc de contracarare a navelor de luptă inamice.
,,Corvetele pot opera acum cu încredere nu numai împotriva navelor din clasa lor, ci și a fregatelor, distrugătoarelor și chiar portavioanelor. În timp ce înainte pentru distrugerea unei grupări de atac de portavion era necesară desfășurarea mai multor nave, acum corvetele noastre, dotate cu opt rachete hipersonice Zircon, vor putea distruge singure astfel de grupări”, a menționat Kornev.
Potrivit precizărilor sale, corveta Gremyashchiy va fi capabilă acum să efectueze lovituri “aproape irezistibile” cu Zircon nu numai asupra țintelor navale, ci și a țintelor terestre. De fapt, aceste rachete au fost deja folosite într-o situație de luptă reală, atacând obiective militare inamice din Kiev, în timpul operației militare speciale.
,,Este extrem de dificil să interceptezi rachete Zircon cu sistemele de rachete antiaeriene actuale, din cauza vitezei lor enorme și a tehnologiei stealth”, a spus Dmitri Kornev.
Comentariul autorului: Este indiscutabil faptul că Rusia a întrebuințat în primele luni ale acestui an noile rachete hipersonice Zircon, introduse în înzestrarea navelor Proiect 22350 în anul 2023, în timpul războiului din Ucraina. Acest lucru a fost confirmat de ambele părți implicate în conflict, inclusiv de către președintele rus, Vladimir Putin.
Problema care se pune se referă la tipul de platformă purtătoare folosit de armata rusă pentru lansarea rachetelor asupra unor ținte de la Kiev.
Rachetele Zircon au fost cel mai probabil lansate din Marea Neagră sau din zona de coastă a Peninsulei Crimeea, unde, în mod oficial, nu există nicio platformă purtătoare de astfel de rachete.
Ca urmare, pot fi luate în considerare trei posibilități. În primul rând, este vorba despre adaptarea instalațiilor de lansare ale complexelor de rachete de coastă Bastion, care folosesc rachete Onyks, pentru întrebuințarea rachetelor hipersonice Zircon.
În al doilea rând, există posibilitatea aducerii în Peninsula Crimeea a unor rachete Zircon în versiunea containerizată, folosită deja pentru rachetele de croazieră Kalibr.
În al treilea rând, se poate vorbi despre modernizarea unei instalații de lansare 3S14 de la bordul celor două fregate Proiect 11356R aflate în Marea Neagră sau chiar de pe una dintre navele mici purtătoare de rachete ale Flotei ruse din Marea Neagră pentru utilizarea rachetelor Zircon.După ce partea rusă a anunțat acum modernizarea corvetei Gremyashchiy pentru întrebuințarea rachetelor hipersonice Zircon, cea de-a treia posibilitate nu mai pare chiar atât de imposibilă.
În altă ordine de idei, trebuie spus faptul că surse ucrainene au informat recent că Rusia a dislocat deja în Peninsula Crimeea câteva zeci de rachete hipersonice Zircon, care sunt pregătite să lovească ținte de pe teritoriul ucrainean. După câte se pare însă, partea rusă nu se grăbește încă să intensifice atacurile cu astfel de rachete.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News