Rusia va construi șase submarine diesel-electrice pentru Flota de Nord, cu denumiri ale unor orașe ucrainene ocupate. Primul se va numi Mariupol

Ionel Copcea |
Data publicării:

Publicația norvegiană The Barents Observer a informat, pe 10.07.2023, că Rusia este gata să înceapă construirea a șase submarine din clasa Improved Kilo pentru apele arctice. Acestea vor primi denumiri ale unor orașe ucrainene ocupate.

Forțele Navale ale Federației Ruse au încheiat deja un prim contract cu Corporația întrunită constructoare de nave pentru producerea unei flote de submarine cu propulsie diesel Proiect 636.3. Documentul, care se referă la construirea primelor trei submarine de acest tip, a fost parafat la forumul militar Armata-2022, din luna august a anului trecut.

Noile submarine vor fi primele de acest fel destinate Flotei de Nord. Însă, Rusia are deja în funcțiune 10 submarine din clasa Improved Kilo.

Construcția primului submarin Proiect 636.3 pentru Flota de Nord va începe în anul 2024. Acesta va primi numele Mariupol, după orașul ucrainean ocupat, care a fost complet distrus de atacul forțelor ruse. Mulți civili și-au pierdut viața în luptele și crimele de război comise de trupele ruse și cecene implicate.

De asemenea, se crede că trupele Flotei de Nord au fost implicate în lupte, iar la începutul lunii iunie 2023, guvernatorul din Murmansk a făcut o vizită soldaților din regiunea sa cu sediul în oraș.

După Mariupol, alte cinci submarine din clasa Improved Kilo vor fi construite pentru Flota de Nord și toate vor primi nume din teritoriile ucrainene ocupate.

În mod paradoxal, submarinele Proiect 636.3 joacă un rol cheie în atacul Rusiei asupra Ucrainei. Flota rusă din Marea Neagră are în funcțiune șase submarine de acest fel și toate sunt angajate în mod regulat în atacuri cu rachete de croazieră asupra orașelor ucrainene. Sute de civili au fost uciși în aceste atacuri.

Un reprezentant al Complexului Militar Industrial rus a declarat în 2022 pentru agenția de presă Tass că “submarinele Proiect 636.3 și-au confirmat în mod repetat capabilitățile în condiții de luptă”.

Submarinele sunt o versiune îmbunătățită a Proiectului 636, clasa Varshavyanka. Acesta a fost construit de Rusia la mijlocul anilor 1990 și exportat în China, Algeria și Vietnam.

Noile submarine sunt construite la Șantierul naval al Amiralității din Sankt Petersburg. Acestea au dimensiuni de 73 de metri lungime și 10 metri lățime și pot funcționa la adâncimi de până la 300 de metri. Submarinele au o viteză maximă de 20 de noduri și o autonomie de 45 de zile sau o distanță de 7.500 de mile marine. Echipajul acestora este format din 52 de persoane, fiind echipat cu șase tuburi lans-torpile și rachete de croazieră Kalibr.

Comentariul autorului: Șantierul naval al Amiralității din Sankt Petersburg a construit deja o primă serie de șase submarine Proiect 636.3 pentru Flota rusă din Marea Neagră, în perioada 2010-2014, care au fost livrate câte două pe an, între 2014 și 2016.

Începând din 2017, o altă serie de șase submarine de acest tip se construiește pentru Flota rusă din Oceanul Pacific. Primele patru submarine se află deja în serviciul de luptă, fiind livrate în perioada 2019-2022. Construcția ultimelor două submarine a început în anul 2021 și se estimează că acestea vor fi predate beneficiarului în 2023 și 2024.

Potrivit unui contract încheiat la forumul Armata-2022, până la sfârșitul acestui an, la șantierul din Sankt Petersburg va începe construcția submarinului Petrozavodsk, destinat Flotei ruse din Marea Baltică. Probabil că acesta va fi livrat în anul 2025.

Începând din 2026, Flota de Nord va începe să primească o serie de șase submarine Proiect 636.3. Așa cum a semnalat și publicația norvegiană The Barents Observer, a fost încheiat un prim contract pentru construirea a trei submarine, urmând ca primul dintre acestea să intre în producție în 2024.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel