Rusia trece sisteme S-300 prin Bosfor deși Turcia a închis strâmtoarea în primele zile după invadarea Ucrainei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Nava comercială Sparta II, surprinsă în timp ce ar fi transportat sisteme S-300 prin Bosfor. Foto: Yörük Işık via Naval News
Nava comercială Sparta II, surprinsă în timp ce ar fi transportat sisteme S-300 prin Bosfor. Foto: Yörük Işık via Naval News

Turcia a închis Bosforul și Dardanele încă din primele zile ale invaziei Ucrainei, fapt pentru care Federația Rusă nu poate să mute navele de luptă din Marea Mediterană în Marea Neagră.

Cele două strâmtori înguste reprezintă cheia intrării în Marea Neagră, cheie care se află la Ankara. Și totuși, Rusia ar fi reușit să transporte sisteme avansate de aramament, ca de exemplu S-300, prin Bosfor către Ucraina.

Transporturile au loc noaptea, iar partea rusă transportă armamentul folosind nave comerciale, potrivit unei analize făcute de Navalnews.com care a analizat mai multe fotografii publicate pe rețelele de socializare.

Strâmtoarea Bosfor e singura cale navigabilă care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră. Transportul surprins în fotografii e efectuat de nava comercială Sparta II iar sistemele aduse de ruși vin din portul Tartus pe care îl controlează la Marea Mediterană în Siria.

 

Turcia a închis Bosforul pentru nave de război în primele zile de invazie

 

Ucraina a cerut închiderea strâmtorilor încă din 24 februarie 2022, ziua invadării neprovocate a Ucrainei de către trupele ruse de ocupație.

Pe data de 28 februarie Turcia a interzis trecerea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele a tuturor navelor de război. Anunțul a fost făcut chiar de către ministrul Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu

Ankara controlează accesul în Marea Neagră prin Convenţia de la Montreux, semnată în 1936, care garantează libera circulaţie prin aceste două strâmtori, dar îi acordă - potrivit articolului 19 - dreptul de a bloca navele de război în strâmtoare în timpul unui conflict, în afară de cazul în care acestea urmează să se îndrepte spre bazele lor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel