Noul pod este construit lângă actualul „Pod al Prieteniei”, un pod feroviar care a fost deschis în 1959, după Războiul din Coreea. Prim-ministrul rus Mihail Mișustin a numit proiectul drept un simbol al consolidării relațiilor reciproce.
„Semnificația depășește cu mult o simplă sarcină inginerească”, a declarat Mishustin, citat de agenția rusă de știri TASS. „Simbolizează dorința noastră comună de a consolida relațiile de prietenie și bună vecinătate și de a aprofunda cooperarea interregională”, a adăugat el.
Prim-ministrul a menționat că astăzi, pe lângă traficul aerian, calea ferată „Podul Prieteniei” este singura rută de transport între țări, a cărei capacitate a devenit insuficientă.
Noul pod rutier, despre care se vorbește de ani de zile, se va conecta la sistemul de autostrăzi rusesc. Construcția sa a fost în cele din urmă convenită în timpul vizitei președintelui Vladimir Putin în Coreea de Nord din 2024.
Lungimea totală a podului (inclusiv drumurile de acces) este de 4,7 km. Lungimea podului în sine este de 1 km. Lungimea părții rusești este de 424 m, iar cea coreeană este de 581 m. Lățimea podului este de 7 m (două benzi de circulație).
Potrivit cotidianului rus Kommersant, noul pod este programat să fie finalizat până în vara anului 2026. Potrivit lui Mishustin, construcția „va permite antreprenorilor să crească semnificativ volumele de transport și să reducă costurile de transport, să asigure aprovizionare fiabilă și stabilă cu diverse produse, ceea ce va contribui la extinderea comerțului și a cooperării economice”.
Cooperarea dintre Rusia și RPDC s-a consolidat semnificativ după ce Moscova a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în 2022 și se confruntă cu sancțiuni occidentale pentru aceasta. Printre altele, Coreea de Nord a trimis un număr de soldați în regiunea rusească Kursk, unde armata ucraineană a încercat să blocheze o parte din forțele rusești cu contraatacul său.
Amintim că sud-coreenii au anunțat miercuri, citând serviciile locale de informații, că aproximativ 600 de soldați nord-coreeni, dintr-un total de 15.000, au fost uciși luptând pentru Rusia împotriva Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News