Rusia publică imagini rare cu testarea armamentului de pe Su-57 (Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-57, sursă foto: United Aircraft Corporation
Su-57, sursă foto: United Aircraft Corporation

În cursul acestei săptămâni, pe rețeaua de socializare rusă Telegram, au apărut mai multe imagini, dar şi un material video cu momentul în care cel mai nou avion de vânătoare ale Rusiei, Su-57, este supus unei etape de testare la sol a sistemelor de arme – încercări de tragere cu tunul din dotare de 30 de mm.

Potrivit publicaţiei The Drive, analiştii săi OSINT, care se ocupă de secţiunea The War Zone a revistei, au analizat imaginile apărute pe rețeaua de socializare rusă Telegram, ulterior şi pe YouTube, şi au ajuns la concluzia că după ce pe avionul Su-57 a fost anterior testată o gamă largă de rachete aer-aer, cu rază scurtă și lungă de acțiune, s-a trecut şi la testarea tunului de 30 de mm.

Sursa citată precizează că, în ciuda faptului că pe avionul Su-57 au fost testate mai multe tipuri de rachete moderne, industria rusă de apărare nu a renunţat la tunul de 30 de mm, cunoscut sub denumirea de GSh-30-1, deoarece, din câte se pare, acesta rămâne o componentă importantă din arsenalul acestei aeronave.

Youtube video image

În imaginile apărute pe reţele de socializare se poate observa, conform descrierilor publicaţiei The War Zone, o aeronavă Su-57 nevopsită, folosită în etapa de testare la sol a sistemelor de arme – putându-se observa momentul declasării unei sesiuni de tragere cu tunul de 30 de mm, GSh-30-1, cunoscut și sub numele de 9-A-4071K. 

Sursa citată ţine să precizeze că data și locația în care a avut loc acesta etapa de testare nu se cunosc.

Tunul este încorporat în partea dreaptă a fuzelajului din față a avionului Su-57 și este prevăzută cu 150 de proiectile. În materialul video nu au fost făcute publice detalii despre îmbunătățirile aduse acestui tun de 30mm, dar se cunoaște că ar avea o greutate de aproximativ 110 kilograme și are o cadență de tragere de 1.500 de trageri pe minut.

 

Avionul Su-57 încă nu are motoarele pe care le merită, dar ruşii l-au făcut ''să zboare singur''

 

În ultima perioadă Su-57 a tot fost lăudat de industria rusă de apărare. Amintim că, în luna februarie, ca parte a unui lung şiri de laude aduse acestei aeronave, compania rusă Sukhoi a susţinut că a încorporat în cabina avionului Su-57 mai multe sisteme autonomie care vor permite aeronavei să ’’zboare singură”, în timp ce pilotul se concentrează pe identificarea şi lovirea ţintelor.

Nikita Dorofeev, șeful departamentului de pilotaj al Sukhoi Design Bureau, parte a companiei United Aircraft Corporation (UAC - controlată de Rostec), a declarat pentru revista New Horizons ca pe avionul Su-57 au fost instalate mai multe sisteme autonomie care vor permite aeronavei să ’’zboare singură”. Dorofeev susţine că, după decolare și înainte de aterizare, poate să nu piloteze deloc, ci să se concentreze să identifice şi să lovească ţinte.

Avionul Su-57 ar dispune de de o multitudine de sisteme care îi indica pilotului pilotului o cantitate mare de date şi informații despre situația și funcționarea sistemelor aeronavei. Rostec susţine că datele vor fi afișate în funcție de faza misiunii și de sarcinile pe care pilotul trebuie să le îndeplinească, fără ca acesta să fie ’’bombardat’’ cu informaţii de care nu are nevoie.

Su-57 este un avion de luptă multi-rol din a V-a generație, conceput pentru a distruge toate tipurile de ținte aeriene, terestre și navale, cel puţin asta susţine Rusia. Avionul Su-57 dispune de tehnologie stealth; este capabil să zboare la viteze supersonice și este dotat cu cele mai avansate echipamente radio-electronice. Armamentul avionului va include, în special, rachete hipersonice.

 

În ciuda tuturor laudelor pe care Rostec le aduce avionul Su-57 – fiind un aparat de zbor tot mai autonomo – marea problemă rămân motoarele

 

Primul zbor efectuat cu un Su-57 a avut loc în 2010, iar primul aparat de acest timp s-a prăbușit în timpul unui test de zbor, în decembrie 2019.  

Oficialii ruşi din domeniul apărării au declarat atunci că accidentul s-ar fi produs datorită unor defecţiuni tehnice apărute la sistemul de control. O comisie guvernamentală de experţi a fost fondată pentru a investiga accidentul, dar nu a fost realizat niciun raport care să fie prezentat public.

În același an, armata rusă a comandat 76 de avioane Su-57. Costul unui singur Su-57 ar putea fi de aproximativ 3 miliarde de ruble (40 de milioane de dolari SUA). Avionul este echipat cu motorul AL-41F1, care este utilizat și pe Su-35.

Publicaţia rusă Topcor.ru, cunoscută ca fiind una de propagandă, a publicat luna trecută un articol despre așteptările și etapele pe care trebuie să le treacă noul sistem de propulsie instalat pe avioanele Su-57.

Rusia va avea, în anul 2022, un nou sistem de propulsie pentru avionul Su-57, cunoscut sub numele de ''Produsul 30'' [Izdelie 30]. Tot în acelaşi an, rușii se așteaptă să primească un număr mai mare de avioane Su-57, mult mai mare decât cel comandat până în prezent. Odată cu dezvoltarea noului motor, Moscova încetinește în mod deliberat producția în serie a aeronavei, susține publicația rusă.

Astăzi, pe avioanele Su-57 este instalat motorul AL-41F1, care, potrivit inginerilor militari din industria aeronautică, este o versiune îmbunătățită a motorului AL-41.

AL-41F1 este considerat un motor bun, iar diferența dintre el şi motorul F119 – instalat pe avioanele de luptă F-22 –  este destul de mică – dezvoltă cu doar 9% mai puțină putere decât cel american, cel puţin asta susţin ruşii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel