Rusia nu poate și abandonează Proiectul 20386. Rușii visează la portavioane, dar nu vor putea finaliza construcția corvetelor stealth

Darius Muresan |
Data publicării:
Mercury Project 20386, corveta stealth a Rusiei, imagine concept via. NavyRecognition.com
Mercury Project 20386, corveta stealth a Rusiei, imagine concept via. NavyRecognition.com

Industria rusă anunță că abandonează mult lăudatul Proiect 20386 - construcția de corvete „invizibile” stealth. 

În pofida problemelor fără sfârșit cu care se confruntă singurul portavion rus Amiral Kuznețov, rușii susțin că șantierele lor navale sunt capabile să construiască nave de luptă dotate cu tehnologie stealth. Pe hârtie există mai multe proiecte, inclusiv în vederea construirii unui nou portavion.

Realitatea din teren însă diferă mult. 

În ceea ce privește portavionul Amiral Kuznețov, acesta ruginește la cheu unde se află în reparații de mai bine de 6 ani. Rușii intenționează ca după modernizare portavionul să mai opereze până undeva prin 2040. Dar de când a intrat în modernizare, Amiral Kuznețov a suferit un lung șir de avarii după ce docul plutitor s-a scufundat din cauza căderii unei macarale de 70 de tone peste eliportul navei sau a unor incendii izbucnite în timpul lucrărilor de restaurare.

Concomitent industria rusă s-a lăudat cu capacități de a construi nave cu tehnologie ultramodernă stealth. Exemplul de succes prezentat a fost Proiectul 20386 prin care Rusia a demarat construcția de corvete stealth. 

În vara lui 2021 era anunțat cu vast acest lucru.

„Suntem cu siguranță capabili (n.a. - să dezvolte nave stealth). De fapt, o astfel de navă - Mercury Project 20386 - este chiar în aceste momente în construcție”, spunea la vremea respectivă Alexei Rahmanov, reprezentant al CEO United Shipbuilding Corporation (USC).

Corveta stealth Mercury din Project 20386  și-a schimbat denumirea în Derzky, dar proiectul va fi abandonat.

 

Rusia nu poate. Industria rusă abandonează Proiectul 20386 prin care avea ca obiectiv construcția de corvete stealth

2. Proiect 20... (proiect-20386-corveta-rusa-derzky-rusia_68711800.jpg)Proiect 20386. Corveta rusă stealth Derzky, imagine concept. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Surse din industria de apărare rusă au declarat pentru agenția Tass, notează Naval News, că Proiectul 20386 va fi abandonat și nu va mai continua după finalizarea primei nave.

Proiectul 20386 viza construirea de corvete multifuncționale pentru Marina Rusă, fiind un fel de omolog al Littoral Combat Ship (LCS) american.

„Severnaya Verf și Uzina de construcții navale Amur vor continua producția în serie de nave din Proiectul 20380 și Proiectul 20385”, scriu rușii.

Astfel, corveta stealth Derzky aflată în construcție va rămâne singura din clasa sa.

Desigur, e foarte probabil ca din cauza provocărilor cu care se confruntă Rusia calendarul construirii navei să fie întârziat.

Motivul abandonării Proiectului 20386 are cu siguranță conotații financiare. În contextul sancțiunilor, a lipsei de fonduri și a posibilității de a susține noile tehnologii, industria rusă se vede nevoită să spună „pas” construcției de corvete stealth.

Corveta Proiect 20386 reprezintă o versiune radical îmbunătățită a Proiectului 20380 și se estimează că, în următorii 30-40 de ani, împreună cu corveta Proiect 20385 vor deveni baza înzestrării Forțelor Navale ale Federației Ruse pentru zona maritimă apropiată. Proiectul 20385 va continua însă.

CITEȘTE ȘI: Mai poate salva Rusia portavionul Amiral Kuznețov? Remember 2016: Cum s-au prăbușit un MiG-29K și Su-33 la apuntare, în ultima mare misiune a navei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel