Rusia înțelege doar limbajul forței. Șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România: Putin se oprește doar acolo unde e oprit

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Ucrainei
EXCLUSIV
Armata Ucrainei

Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei în România, într-un interviu eveniment acordat în exclusivitate DefenseRomania, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, a atras atenția Occidentului cu privire la agresivitatea Federației Ruse.

În contextul în care țara sa este supusă unei agresiunii continue din partea Rusiei, stat care pune presiune pe Kiev prin comasarea a peste 100.000 de soldați și tehnică militară grea la granițele ucrainene, șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România a salutat eforturile diplomatice ale comunității internaționale, eforturi la care a luat parte și țara noastră, și care au reușit să stopeze o nouă agresiune rusă.

Kievul e încă îngrijorat cu privire la acțiunile ruse, iar Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei în România, a declarat în exclusivitate pentru DefenseRomania că președintele rus Vladimir Putin nu înțelege decât limbajul forței iar forța Ucrainei și a aliaților ei constă în unitatea prin care acționează împreună pentru descurajarea Federației Ruse.

 

„Putin se oprește doar acolo unde este oprit, înțelege doar limbajul forței”

 

Toată lumea știe și nu este necesar să mai convingem pe nimeni că Putin se oprește doar acolo unde este oprit, înțelege doar limbajul forței. Aș vrea să subliniez aici că forța noastră este în unitatea noastră, astfel activăm împreună pentru a implementa în continuare pachetul de descurajare pe trei niveluri. Este necesar să continuăm să demonstrăm Rusiei prețul uriaș pe care va trebui să-l plătească în urma unei agresiuni”, a declarat șeful misiunii diplomatice a Ucrainei, în exclusivitate pentru DefenseRomania, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”.

Paun Rohovei a subliniat că „pe parcursul săptămânilor trecute, diplomații au dovedit forța unității europene și euroatlantice pe fondul ultimatumurilor rusești. Datorită acestor eforturi Kremlinul nu a obținut ce și-a dorit. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere caracterul ilegitim și uluitor al cererilor rusești”.

 

O idee falsă: Ucraina să nu fie membru NATO pentru a „pacifica” Rusia

 

Șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România a transmis că ideea ca Ucraina să nu adere la NATO și UE pentru a „pacifica” Federația Rusă este una falsă, amintind că statutul de neutralitate al Ucrainei din 2014 nu a împiedicat Moscova să invadeze țara noastră vecină, să anexeze ilegal peninsula Crimeea și să genereze secesiunea în Donbas.

„Ideea că nealinierea Ucrainei la blocuri politico-militare poate pacifica Rusia este greșită, chiar dacă aceasta circulă în unele cercuri. În 2014 neutralitatea Ucrainei era confirmată prin legislație, dar acest lucru nu a împiedicat Rusia să ocupe ilegal Crimeea și Donbasul.

Rusia încearcă să demonstreze și să convingă cetățenii săi că Occidentul este slab și nehotărât. În acest context, Kievul îndeamnă NATO, UE, partenerii internaționali, inclusiv România, să-i dovedească lui Putin și conducerii Rusiei, că greșește”, a precizat Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei în România.

El a dat asigurări că Ucraina nu planifică nicio operațiune ofensivă în Donbas, dimpotrivă, apelează la toate canalele diplomatice, împreună cu aliații ei, pentru soluționarea conflictului.

 

Ucraina nu pregătește nicio acțiune militară ofensivă în Donbas și consideră că diplomația trebuie să primeze

 

„Moscova, și aici aș dori să subliniez acest lucru, niciodată nu a avut un motiv plauzibil pentru a comasa peste 100.000 de militari în jurul Ucrainei în același timp alimentând retorica militantă. Aș dori să subliniez încă un lucru, Ucraina nu a planificat și nu planifică nicio operațiune militară ofensivă în Donbas. Dimpotrivă, noi, diplomația ucraineană împreună cu partenerii internaționali, inclusiv cu România, am lucrat anul trecut și la începutul acestui an căutând soluții politice și diplomatice bazate pe Acordurile de la Minsk, pe baza dreptului internațional.

Acum, întrebarea este ce se va întâmpla mai departe. Noi, într-adevăr, suntem extrem de îngrijorați de faptul că, chiar și în urma schimbului fără precedent de contacte diplomatice, negocierilor, consultărilor, Rusia continuă să-și consolideze forțele armate și mijloacele în apropierea frontierei Ucrainei. De asemenea, privim către transferul de forțe armate ale Rusiei în Belarus, unde în perioada 10-20 februarie sunt planificate exerciții militare comune”, spune Paun Rohovei.

Înaltul diplomat ucrainean a mai declarat în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” de la DefenseRomania că amenințarea unei escaladări este încă mare, dar a atras atenția asupra faptului că prețul pe care Federația Rusă îl va plăti din punct de vedere economic ar fi unul uriaș, statele aliate pregătind măsuri de sancțiuni draconice în cazul unei aventuri militare ruse în Ucraina.

„Amenințarea unei escaladări în continuare a situației de securitate de către Rusia rămâne suficient de ridicată. În cazul în care mișcarea forțelor militare continuă în același ritm, Rusia va acumula suficiente forțe armate și mijloace pentru a lansa o ofensivă suplimentară la scară largă împotriva Ucrainei. Un astfel de scenariu, în pofida faptului că astăzi este teoretic, rămâne actual, rămâne plauzibil și amenințător pentru Ucraina și întreaga comunitatea internațională civilizată. Acesta este cel mai rău scenariu în care Rusia ar putea submina arhitectura de securitate a Europei, ar submina arhitectura care s-a format după Războiul Rece și, ar schimba cu forța frontierele, principiile și valorile comunității internaționale civilizate.

Întrebarea este dacă poate face acest lucru Rusia. Practic, să privim anul 2008, când Rusia a invadat Georgia și anul 2014, când Rusia a ocupat Crimeea ucraineană și a lansat războiul în zona de est a Ucrainei – în Donbas. În acest sens, este necesar să depunem toate eforturile și să facem tot posibilul ca să prevenim pentru a face imposibilă implementarea a unui astfel de scenariu amenințător nu doar pentru Ucraina, dar și pentru întregul continent european”, a conchis șeful misiunii diplomatice a Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel