Rusia continuă să primească semiconductori şi componente electronice, necesare fabricării de arme, prin intermediul unor state terţe

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Componente electronice occidentale de la echipamente militare rusești găsite în Ucraina de către analiştii de la Conflict Armament Research.
Componente electronice occidentale de la echipamente militare rusești găsite în Ucraina de către analiştii de la Conflict Armament Research.

Statele Unite continuă să facă demersuri pentru limitarea accesului Federației Ruse la achiziționarea de semiconductori şi componente electronice, arată o investigaţie a The New York Times. Tehnologia occidentală continuă să își croiască drum către în Rusia. Acest lucru ridică îndoieli cu privire la eficiența sancțiunilor economice occidentale. Prin urmare, instituțiile relevante din SUA și Europa lucrează la posibilități suplimentare de restricționare a accesului Rusiei la semiconductori şi componente electronice occidentale.

Se remarcă faptul că luna trecută, oficialii din SUA și din statele membre ale U.E au făcut schimb de informații cu privire la ce tehnologi şi echipamente ar putea să achiziționeze Rusia de pe piaţa occidentală. 

În prezent, există o creștere a numărului de cipuri și alte componente electronice care sunt vândute Rusiei prin Armenia, Kazahstan și alte țări, potrivit documentelor obținute de jurnaliștii de la The New York Times.

Aceştia au documentat cursul vânzărilor pentru opt categorii deosebit de cipuri și alte dispozitive electronice care au fost considerate esențiale pentru dezvoltarea de arme, inclusiv rachete de croazieră rusești. Această listă include, de asemenea, o componentă numită "field programmable gate array", care fusese descoperită într-una dintre rachetele de croazieră rusești Kh-101.

Componente cheie din peste zece țări occidentale au fost găsite în echipamentele militare pe care forțele armate ruse le utilizează pe frontul din Ucraina, potrivit unei cercetări realizate de revista academică britanică Royal United Services Institute (RUSI), potrivit CNBC.

Un raport separat al grupului de cercetare Conflict Armament Research a analizat componentele a patru drone de fabricație iraniană, cunoscute și sub numele de vehicule aeriene fără pilot, folosite de Rusia în Ucraina și a constatat că marea majoritate a componentelor utilizate pentru acestea proveneau de la companii americane.

Cele două rapoarte contribuie la demonstrarea modului în care programele de modernizare militară în valoare de miliarde de dolari, derulate pe parcursul a zeci de ani în Iran și Rusia, au depins de semiconductori produsi de companii americane. Cercetarea pune sub semnul întrebării capacitățile interne ale celor două țări în ceea ce privește fabricarea de microcipuri și semiconductori.

"Pentru sistemele rusești, cred că avem puțin peste 50% din componente care poartă numele unor entități cu sediul în SUA", a declarat Damien Spleeters, director adjunct Conflict Armament Research. "Pentru sistemele iraniene, este vorba de mai mult de 80%".

Vânzările directe de cipuri către Rusia din partea Statelor Unite și a aliaților săi au scăzut vertiginos până la zero. Oficialii americani spun că Rusia a epuizat deja o mare parte din stocurile de rachete precise și a fost nevoită să utilizeze componente de calitate inferioară sau contrafăcute care fac ca rachetele şi sistemele de arme să fie mai puțin precise.

Cu toate acestea, alte țări asigură necesarul de semiconductori şi componente electronice al Federației Ruse. După invazia Ucrainei din 2022, importurile de cipuri ale Rusiei au crescut din nou, în special din China. Importurile între octombrie și ianuarie au fost cu 50% mai mari decât perioada de dinainte de război.

Se subliniază faptul că lanțul de aprovizionare este foarte mare și complex și este, prin urmare, aproape imposibil de urmărit.

Pe măsură ce Rusia a încercat să ocolească restricțiile, oficialii americani și-au înăsprit constant regulile, inclusiv prin adăugarea de sancțiuni pentru zeci de companii și organizații din Rusia, Iran, China, Canada și din alte părți.

Statele Unite și-au extins, de asemenea, restricțiile comerciale pentru a include mai multe tipuri de electrocasnice, deoarece toate acestea conținând cipuri. Însă comerțul ilicit cu cipuri se dovedește a fi greu de controlat, având în vedere omniprezența semiconductoarelor.

În 2021, companiile au livrat 1,15 trilioane de cipuri către clienți la nivel global, ceea ce a contribuit la un stoc uriaș la nivel mondial. China, care nu face parte din regimul de sancțiuni, livrează pe piaţa cipuri din ce în ce mai sofisticate.

De asemenea, a fost depistat primul echipament militar fabricat de către Rusia cu cipuri produse după începerea conflictului din Ucraina. Trei cipuri identice produse de o companie americană într-o fabrică offshore au fost găsite în dronele Lancet.

Numele companiei nu este precizat, iar modul în care aceste produse au ajuns în Rusia nu este clar. În același timp, controlul exporturilor nu a fost neapărat încălcat, deoarece restricțiile privind furnizarea de astfel de cipuri au fost introduse în septembrie, iar semiconductorii au fost fabricați în august și probabil expediați imediat după aceea.

Pe de altă parte, acest lucru confirmă faptul că stocurile de semiconductori şi componente electronice pe care Rusia le avea, înainte să înceapă invazia asupra Ucrainei, s-au diminuat şi apelează la state terţe.

Unul dintre documentele analizate de jurnaliștii de la The New York Times arată că, în 2022, Armenia a importat cu 515% mai multe cipuri și procesoare din Statele Unite și cu 212% mai multe din Uniunea Europeană decât în 2021. Apoi, Armenia a exportat 97% din toate aceste produse în Rusia.

Atât Statele Unite, cât și Uniunea Europeană au trimis recent oficiali în țările care exportau mai mult către Rusia pentru a încerca să reducă nivelul comerțului.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel