Rusia ar putea desfășura rachete interzise de INF mai aproape de teritoriul SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov nu a exclus posibilitatea ca Rusia să desfăşoare rachete interzise prin Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) mai aproape de teritoriul SUA, ca răspuns la acţiuni similare ale Washingtonului faţă de Rusia, cu aceeaşi viteză.

Ministrul rus a răspuns în acest mod la întrebarea Interfax dacă Rusia ia în considerare posibilitatea unui răspuns simetric şi instalarea unor rachete similare mai aproape de SUA - cu aceeaşi viteză - în cazul în care SUA vor desfăşura în Europa rachete nucleare terestre, care cad sub incidenţa Tratatului INF.

"Toate opţiunile sunt posibile", a insistat Riabkov, accentuând faptul că viteza de zbor are un rol-cheie. El a menţionat că timpul de zbor al rachetelor de croazieră şi balistice este diferit, ca de altfel şi gradul lor de vulnerabilitate în faţa sistemelor de apărare antiaeriană.

Potrivit oficialului rus, acest scenariu este "speculativ-abstract', dar poate obliga la luarea de măsuri. Riabkov a făcut o analogie cu criza din Caraibe (1962), dar a precizat că această analogie nu are nicio legătură cu geografia, "fără referire la niciun fel de coordonate de pe glob'.

 

Rușii spun că securitatea nu e o ”joacă de copii”

 

În acelaşi timp, ministrul adjunct de externe rus a subliniat că, deocamdată, există un moratoriu privind desfăşurarea unor astfel de sisteme. Riabkov a denunţat "o atitudine extrem de facilă faţă de securitatea internaţională" în politicile Statelor Unite şi ale aliaţilor lor din NATO, notează Interfax.

În opinia sa, această atitudine este în creştere. Înaltul oficial diplomatic a atribuit responsabilitatea celor care "subminează securitatea în prezent şi o pot distruge".

"Sper totuşi ca realitatea aspră a zilei de mâine le va da de gândit acestor oameni care, în opinia mea, încă mai cred că securitatea europeană şi globală e o joacă de copii", a spus reprezentantul diplomaţiei ruse.

Pe de altă parte, ministrul de externe german Heiko Maas şi-a exprimat preocuparea faţă de instalarea armelor nucleare ruseşti în apropierea ţărilor europene într-o declaraţie citată joi de grupul media Redaktionsnetzwerk Deutschland, conform dpa.

"În pofida tuturor apelurilor şi ofertelor de dialog, Rusia refuză să distrugă sistemele interzise de tratate şi şi-a amplasat armele cele mai moderne în vecinătatea noastră", a afirmat şeful diplomaţiei germane, referindu-se la Tratatul INF, cheia de boltă a securităţii internaţionale după Războiul rece, care îşi încetează însă valabilitatea vineri.

"Aceasta ne îngrijorează mult pe noi, europenii", a spus el. "Dacă nu oprim degradarea arhitecturii mondiale de control asupra armamentelor, aceasta va avea consecinţe grave - atât pentru securitatea noastră, cât şi pentru pacea globală", a avertizat ministrul german.

 

SUA acuză Rusia

 

În acelaşi timp, Heiko Maas a declarat că perspectiva construirii unei lumi fără arme nucleare se îndepărtează tot mai mult. "Şi când ne vom trezi mâine, unul dintre cele mai de succes Tratate de dezarmare din toate timpurile va fi istorie", a adăugat el.

SUA au anunţat în februarie retragerea lor din acest pact semnat în 1987 şi ratificat în anul următor. Ţările NATO au susţinut decizia, acuzând Rusia că încalcă de ani de zile prevederile tratatului prin dezvoltarea şi desfăşurarea noului său sistem de rachete SSC-8 cu rază medie de acţiune, capabil să transporte focoase nucleare.

Rusia, care a suspendat respectarea Tratatului INF, susţine că noua sa rachetă Novator 9M729 (SSC-8, în codificarea NATO) nu depăşeşte raza de acţiune de 500 km, reproşând la rândul său SUA desfăşurarea de elemente ale scutului antirachetă în Europa.

Tratatul INF, semnat de SUA şi URSS în 1987, a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri. La vremea respectivă, acordul bilateral încheiat de Washington şi Moscova a dus la eliminarea rachetelor balistice şi de croazieră SS20 ruse şi Pershing americane desfăşurate in Europa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel