Rusia admite că se pregătește de un război defensiv. SUA, acuzate că forțează conflictul

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Diplomatul rus Andrei Belousov a recunoscut că Rusia se pregăteşte pentru eventualitatea unui război și a acuzat SUA că se pregătesc de un conflict armat.

Diplomatul rus Andrei Belousov a recunoscut că Rusia se pregăteşte pentru eventualitatea unui război, acuzând totodată SUA că prin retragerea lor din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) pregătesc un război, într-o declaraţie făcută în noaptea de vineri spre sâmbătă după ce o comisie a Adunării Generale a Naţiunilor Unite a respins cererea Federaţiei Ruse de a introduce pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie referitor la INF, a relatat agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti.

"Aici, la o reuniune recentă, Statele Unite au declarat că Rusia se pregăteşte pentru război. Da, Rusia se pregăteşte pentru război, eu confirm asta. Da, ne pregătim să ne apărăm patria, integritatea noastră teritorială, principiile noastre, oamenii noştri. Ne pregătim pentru un astfel de război", a declarat şeful adjunct al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armamentelor din cadrul Ministerului de Externe rus, Andrei Belousov, după votul din comisie.

"Totuşi, avem diferenţe majore faţă de Statele Unite ale Americii (...). Şi în termeni lingvistici, această diferenţă constă doar într-un singur cuvânt, fie în rusă, fie în engleză: Federaţia Rusă se pregăteşte pentru eventualitatea unui război, dar SUA pregătesc un război", a subliniat el, citat de RIA Novosti în pagina sa de internet.

"Altfel, de ce SUA s-ar retrage din tratat, şi-ar creşte arsenalul nuclear, ar adopta o nouă doctrină nucleară care reduce pragul utilizării armelor nucleare? Aceasta este o întrebare pentru noi toţi ", a adăugat diplomatul rus.

Comisia Adunării Generale a ONU a respins cu 55 de voturi împotrivă, 31 pentru şi 54 de abţineri cererea Rusiei de a include pe ordinea de zi proiectul unei rezoluţii ruse cu privire la Tratatul INF. Printre ţările care au votat împotrivă se numără SUA, Marea Britanie, Canada, Argentina, Grecia, Franţa, Ucraina, notează RIA Novosti.

"Majoritatea ţărilor care s-au abţinut sunt totuşi susţinătoare active ale dezarmării nucleare, o parte semnificativă a celor care au votat împotrivă sunt adepţii menţinerii Tratatului INF", a remarcat Belousov.

Rusia va colabora în mod constant cu acele state care îi împărtăşesc punctul de vedere pentru a convinge SUA să adopte o poziţie constructivă, să continue dialogul în cadrul INF şi să se abţină de la dezvoltarea arsenalului nuclear, a mai spus diplomatul rus.

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat la 20 octombrie intenţia de a retrage Statele Unite din Tratatul INF, încheiat între SUA şi URSS în 1987, care interzice rachetele nucleare cu raze de acţiune între 500 şi 5.000 de kilometri. Ulterior, el a adăugat că Washingtonul intenţionează să-şi dezvolte arsenalul nuclear până când "celorlalţi nu le va veni mintea la cap", explicând că acest mesaj este adresat în primul rând Rusiei şi Chinei, aminteşte agenţia de presă rusă.

Dacă SUA se vor retrage din Tratatul INF, Rusia va fi obligată să răspundă în mod simetric, a avertizat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit RIA Novosti.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel