Rusia a implicat și aviația în atacul masiv asupra Ucrainei: Bombardierele Tu-160 și Tu-95MS au lansat rachete din mările Caspică și Neagră

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că bombardiere strategice aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse participă masiv la loviturile cu rachete de croazieră, care sunt executate începând din noaptea de 09/10.10.2022 asupra teritoriului Ucrainei.

Potrivit datelor furnizate de acestea, în aer s-au aflat cel puțin 10 bombardiere strategice de tip Tu-95MS și patru de tip Tu-160, care au lansat câteva zeci de rachete de croazieră de tip H-101 (între 70 și 90 de unități).

Bombardierele Tu-95MS au decolat de pe aerodromul Engels din Regiunea Saratov și au executat lansările de rachete din Marea Caspică și din Marea Neagră.

Aeronavele de tip Tu-160 au decolat de pe aerodromul din Olenegorsk din Regiunea Murmansk, unde au fost aduse anterior de la Engels. Începând din luna septembrie, pe aerodromul Olenya au fost semnalate mai întâi trei apoi patru bombardiere Tu-160. În prezent, se pare că numărul acestora este de șase unități.

Atacurile cu rachete ale Forțelor Aerocosmice ruse au vizat obiective militare și de infrastructură din Kiev și din alte regiuni ale Ucrainei, între care Harkov, Odesa, Dnepropetrovsk, Lvov, Ivano-Frankovsk, Ternopol, Jytomir, Vinitsa, Khmelnitsky, Konotop, Rovno și Poltava. 

În multe dintre localitățile lovite de rachetele rusești s-a întrerupt alimentarea cu apă și electricitate.

Specialiștii ruși apreciază că atacurile cu rachete declanșate pe 10 octombrie reprezintă o reacție la avarierea podului Crimeea și la loviturile executate de militarii ucraineni în ultimele zile asupra unor teritorii rusești din zona frontierei cu Ucraina.

Este foarte posibil ca atacurile declanșate de partea rusă împotriva unor elemente de infrastructură de pe teritoriul ucrainean să continue cu intensitate ridicată și în perioada următoare. Acestea vor fi executate cu rachete de croazieră lansate de pe uscat, din aer și de pe mare. Probabil că, cel puțin deocamdată, liderii ruși nu au în vedere întrebuințarea de armamente nucleare tactice în cadrul operației militare speciale desfășurate în Ucraina.

Trebuie menționat faptul că, pe 10 octombrie, este planificată o întâlnire a președintelui Vladimir Putin cu membrii Consiliului de Securitate din Federația Rusă. Nu este exclus ca, după încheierea acesteia, șeful statului rus să facă noi anunțuri în ceea ce privește continuarea ostilităților din Ucraina, care vor primi un nou impuls în urma atacului executat asupra podului care leagă Peninsula Crimeea de partea continentală a Federației Ruse. Potrivit estimărilor experților militari ruși nu sunt excluse variante de reacție care să includă transformarea operației militare speciale în operație contrateroristă sau chiar declararea oficială a războiului împotriva Ucrainei.

În orice caz, se pare că partea rusă începe să lovească infrastructura critică a Ucrainei, care, în principiu, a fost ferită până acum de atacurile cu rachete. Este vorba, în primul rând, despre poduri, obiective energetice sau noduri de cale ferată. De asemenea, centrele de decizie ucrainene, între care sediile Președinției, Guvernului, Parlamentului sau Ministerului Apărării și Statului Major General ar putea fi transformate în ținte pentru rachetele de croazieră rusești.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel