Rusia a format primul nod al unei rețele unice de cercetare prin radiolocație dincolo de linia orizontului

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unui interviu acordat cotidianului Krasnaia Zvezda și publicat în ediția din 14.12.2020, comandantul Trupelor Radiotehnice din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, general maior Andrei Koban, a anunțat formarea primului nod al unei rețele unice de cercetare prin radiolocație dincolo de linia orizontului.

“Trupele Radiotehnice au format primul nod al unei rețele unice de cercetare prin radiolocație dincolo de linia orizontului, cu ajutorul stației de tip Kontainer. Posibilitățile acesteia permit controlul spațiului aerian al Europei de Est, parțial pe cel al Europei de Vest, al Europei de Nord, precum și al unor state din Orientul Mijlociu, inclusiv al Siriei”, a precizat Koban.

Generalul a menționat că, planul de dezvoltare al sistemului de radiolocație dincolo de linia orizontului în perspectiva apropiată prevede întărirea posibilităților privind controlul aerian pe direcțiile strategice sud și est. “De asemenea, se desfășoară cercetări științifice privind posibilitățile de descoperire dincolo de linia orizontului a obiectelor aeriene în zona arctică”, a adăugat Koban.

După cum a declarat generalul, stații de radiolocație similare stației rusești Kontainer există în dotarea mai multor armate străine, în special în Forțele Armate ale SUA, Marii Britanii, Franței, Chinei și Australiei. “Diferența principală dintre acestea și stația noastră constă în faptul că radarul Kontainer este capabil nu numai să efectueze cercetrarea prin radiolocație, ci și să stocheze informațiile, pe baza cărora se poate stabili natura activităților grupărilor de aviațe ale adversarului”, a spus Koban.

Prima stație de cercetare prin radiolocație dinolo de linia orizontului de tip Kontainer a intrat în serviciul de luptă la 01 decembrie 2019. Aceasta este capabilă să desfășoare cercetarea operativ-strategică a aparatelor de zbor, inclusiv a celor hipersonice, la o distanță de peste 1.500 de kilometri de granița de stat, la diverse altitudini. Stația este destinată pentru descoperirea lansărilor în masă de rachete de croazieră și a zborurilor aviației de orice tip și notificarea organelor de conducere militară a Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse despre acțiunile mijloacelor de atac aerocosmic ale statelor străine.

 

Formarea unităților mobile de cercetare prin radiolocație

 

Koban a declarat, de asemenea, că, în cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, se află în curs de constituire unități mobile ale Trupelor Radiotehnice, destinate pentru controlul direcțiilor cele mai amenințate.

“Pentru întărirea operativă a posibilităților Trupelor Radiotehnice, pe direcțiile cele mai amenințate ale marilor unități operative (armatelor) Forțelor Aerocosmice se formează unități radiotehnice mobile. Fiecare unitate este capabilă să efectueze cercetarea prin radiolocație pe un teritoriu comparativ cu teritoriile Franței sau Germaniei”, a precizat Koban.

După cum a menționat generalul, continuă lucrările pentru întărirea controlului spațiului aerian în Arctica și în estul țării. “În aceste regiuni, se află în serviciul de luptă unități ale Trupelor Radiotehnice dotate cu complexe automatizate moderne de tip Fundament-M, precum și cu stații precum Nebo-M, Podlet, Kasta-2-2, Sopka și altele”, a adăugat Koban.

 

Contracararea noilor amenințări

 

Koban a declarat, de asemenea, că Trupele Radiotehnice ale Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse învață să combată noi tipuri de amenințări.

“Dezvoltarea mijloacelor de atac aerocosmic necesită o reacție adecvată. Prin urmare, Trupele Radiotehnice lucrează în permanență la perfecționarea tacticilor privind ducerea cercetării prin radiolocație, transmiterea informațiilor și efectuarea manevrelor”, a spus Koban.

Potrivit precizărilor sale, în anul 2020, au fost efectuate o serie de experimente tehnico-militare, cu participarea sistemelor moderne și de perspectivă ale Trupelor Radiotehnice, pentru studierea posibilităților de luptă împotriva rachetelor operativ-tactice, a dronelor, a proiectilelor reactive nedirijate și a altor mijloace de atac aerocosmic. “În toate aceste experimente, mijloacele din dotarea Trupelor Radiotehnice au demonstrat o eficiență ridicată”, a menționat Koban.

 

Complexul “Observator FSR și KVP”

 

Comandantul Trupelor Radiotehnice a anunțat și faptul că, în Federația Rusă, este în curs de dezvoltare noul complex “Observator al sistemului federal de cercetare și control al spațiului aerian (FSR și KVP)”.

 “Pentru a dezvolta capacitățile pentru controlul și utilizarea spațiului aerian al Federației Ruse, au fost create și sunt întrebuințate deja noi mijloace de radiolocație, cum ar fi complexul Observator FSR și KVP”, a spus Koban.

După cum a menționat generalul, noul complex este conceput pentru a controla utilizarea spațiului aerian și pentru a asigura zborurile aeronavelor. Acesta este primul sistem din dotarea Trupelor Radiotehnice cu module radar automatizate, care nu necesită participarea operatorilor.

“Posibilitățile fiecărui modul de radiolocație permite ducerea, în regim automatizat, a cercetării prin radiolocație pe o rază de 450 de kilometri. În compunerea complexului de radiolocație pot intra până la 20 de module, fapt ce permite controlul automatizat al zborurilor aviației pe un teritoriu cu o suprafață de până la 300.000 de kilometri pătrați”, a precizat Koban.

El a menționat, de asemenea, că noul complex poate fi utilizat împreună cu sistemul de procesare a informațiilor VKAO-M, ceea ce face posibilă creșterea semnificativă a nivelului de automatizare a controlului spațiului aerian al Federației Ruse. Astfel de complexe au fost deja desfășurate în interiorul granițelor regiunii industriale centrale a Federației Ruse, unde intensitatea traficului aerian este cea mai mare, a declarat Koban.

 

Apărarea antiaeriană

 

Potrivit precizărilor generalului Koban, în acest an, unitățile radiotehnice ale Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au descoperit peste două milioane de obiecte aeriene.

După cum a anunțat acesta, în cursul anului 2020, zborurile avioanelor de cercetare străine în apropierea granițelor Federației Ruse au devenit mai frecvente. “Au fost înregistrate mai mult de 1.000 de zboruri ale unor avioane de cercetare străine în apropierea granițelor Federației Ruse, ceea ce reprezintă cu 40% mai mult decât în 2019”, a spus generalul.

Koban a menționat că, pe timp de pace, toate unitățile radiotehnice și punctele de comandă ale Trupelor Radiotehnice desfășoară serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană, îndeplinind misiuni de pază a graniței de stat în spațiul aerian și controlând ordinea de întrebuințare a acestuia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel