România poate achiziționa Mistral 3 împreună cu alte 6 state prin fonduri EDIRPA. MBDA ne deschide ușa: România - candidatul perfect

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

Concernul european MBDA deschide ușa României pentru ca țara noastră să se alăture programului comun de achiziție a sistemului de apărare aeriană Mistral 3.

În acest moment din programul comun de achiziție fac parte cinci state: Franța, Belgia, Ungaria, Estonia și Cipru.

În cadrul unui briefing cu presa din România, Arnaud Rousset Vice-President Europe MBDA, a confirmat că acestui program comun i se va mai alătura o a șasea țară, dar momentan gigantul european MBDA nu i-a divulgat numele.

România are însă ușa deschisă și ea pentru achiziția comună de Mistral 3. 

Amintim că țara noastră are în plan demararea programului SHORAD/VSHORAD care constă în înzestrarea cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune.

Programul vizează achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD/VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a 9 sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. În total 41 de sisteme cu un cost estimativ al programului de peste 4 miliarde de euro.

„România e candidatul perfect”, precizează Arnaud Rousset în ceea ce privește o posibilă aderare a țării noastre în cadrul programului comun de înzestrare cu Mistral 3.

 

MBDA: Achiziția în comun a Mistral 3 - un game changer

 

2. Mistral 3,... (mistral_3_mbda_37487200.jpg)

Mistral 3, sursă foto: MBDA

Reprezentanții concernului european ne-au transmis că există câteva avantaje majore ale acestui program ce va fi un game changer. În primul rând durata de livrare a sistemelor de apărare aeriană va fi foarte rapidă, lucru esențial în contextul conflictului major de la granițele României, generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. 

În acest sens MBDA a adăugat că nu există probleme cu livrările, producția continuând chiar și în contextul crizei Covid-19.

Mai mult, în 2024 MBDA se așteaptă ca producția Mistral 3 să fie dublată.

Un alt aspect esențial va fi finanțarea programului. Achiziția comună de Mistral 3 la care au aderat până în prezent cele cinci state amintite - Franța, Belgia, Ungaria, Estonia și Cipru - și la care va adera un al șaselea stat ce va fi anunțat ulterior - va beneficia de programul european EDIRPA.

EDIRPA reprezintă un acord major în cadrul Uniunii Europene care permite statelor ce achiziționează tehnică militară în comun să primească o parte din fonduri înapoi.

Intrarea României într-un asemenea program comun de achiziție ar aduce un beneficiu și industriei de apărare în contextul cooperării la nivel industrial a statelor implicate în acest program.

În programul SHORAD/VSHORAD, propunerea MBDA pentru România sunt rachetele antiaeriene Mistral 3 și VL Mica.

Programul SHORAD/VSHORAD e crucial în ceea ce privește apărarea apărarea stratificată a României și va completa achiziția de sistemelor cu rază lungă de acțiune.

O posibilă intrare a României în programul de achiziție comună a sistemelor Mistral 3 ar fi un avantaj major și pentru Republica Moldova, au mai subliniat reprezentanții concernului european MBDA.

 

MBDA rămâne un partener al României

 

Mistral 3 poate fi utilizat atât în configurare MANPADS (lansatoare portabile), cât și amplasat pe vehicule. Programul MANPADS se desfășoară separat, licitația fiind demarată anul trecut.

Mistral 3 e combat proven și se află deja în dotarea a 25 de state. 

Până în prezent România nu a decis dacă programul SHORAD/VSHORAD va fi demarat în baza unui contract G2G (guvern la guvern) ori prin licitație.

E de așteptat ca în viitorul apropiat Ministerul Apărării Naționale să demareze acest program. Reprezentanții MBDA ne-au precizat că rămân deschiși în ceea ce privește cooperarea cu România indiferent de soluția pe care țara noastră o va alege.

CITEȘTE ȘI: Două state au anticipat invazia rusă în Ucraina și au comandat Mistral 3. România are și ea posibilitatea de a achiziționa sistemele

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel