Două state au anticipat invazia rusă în Ucraina și au comandat Mistral 3. România are și ea posibilitatea de a achiziționa sistemele

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem portabil de tip MANPADS Mistral, produs de MBDA, în dotarea Norvegiei. Sursă foto: Defence View
EXCLUSIV
Sistem portabil de tip MANPADS Mistral, produs de MBDA, în dotarea Norvegiei. Sursă foto: Defence View

În cadrul expoziției Eurosatory 2022 redacția DefenseRomania a purtat discuții cu reprezentanții gigantului european MBDA cu privire la importanța sistemelor portabile MANPADS în actualul context internațional generat de invazia rusă în Ucraina.

Amintim că propunerea celor de la MBDA în programul SHORAD/VSHORAD este VL Mica și Mistral 3. Totodată, în programul de înzestrare cu sisteme portabile de tip MANPADS, MBDA propune sisteme moderne Mistral 3.

3. Sistem de ... (mistra-3_49273200.jpg)

Cei de la MBDA au amintit că sistemul de ultimă generație Mistral poate include și capabilitatea de a lovi dronele, inclusiv celebrele drone tactice din clasa II, sistemele UAV fiind intens utilizate în războiul din Nagorno-Karabah, cât și în invazia rusă asupra Ucrainei.

Mistral 3 poate fi utilizat atât în configurare MANPADS, cât și amplasat pe vehicule. În versiunea MANPADS sistemul poate fi utilizat autonom sau integrat în arhitectura de apărare antiaeriană

În ceea ce privește Mistral 3, propunerea MBDA pentru programul de înzestrare cu lansatoare portabile de tip MANPADS, Arnaud Rousset, Vice-President Europe MBDA, ne-a precizat că unul din principalele puncte forte este manevrabilitatea. Spre exemplu sistemul poate fi montat în doar două minute, e ușor deplasabil iar în doar două ore un militar poate învăța să-l opereze.

MBDA a prezentat în cadrul standului și un simulator al Mistral 3 pe care redacția noastră l-a testat, putând confirma modul foarte ușor de utilizare, chiar și în lipsă de pregătire.

Mistral 3 include și funcția fire and forget care și-a demonstrat importanța în timpul conflictului din Ucraina, ceea ce dă posibilitatea operatorului să părăsescă imediat zona după lansare.

Interesant e că după invazie rusă MBDA a primit mai multe RFI (Request for Information) pentru sisteme MANPADS și VSHORAD. Mai mult, reprezentanții companiei ne-au precizat că două state chiar au anticipat invazia rusă și au demarat procedurile de înzestrare cu aceste sisteme, fiind plasate comenzi înainte de februarie 2022 (n.r. - luna invaziei ruse asupra Ucrainei). 

Bineînțeles, informația e confidențială iar cei de la MBDA nu doar că nu au divulgat numele acestor state, dar nu au oferit niciun detaliu în plus care să ducă la speculații.

CITEȘTE ȘI: MBDA, salt uriaș în dezvoltarea rachetelor. Akeron - singura rachetă de generația a V-a folosită în situații reale de luptă

 

Mistral 3, ultima generație de MANPADS al concernului european MBDA

 

2. Sistem por... (mistral-3-mbda-sistem-portabil_68557500.jpg)

Sistem portabil Mistral 3, prezentat de MBDA în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Foto: DefenseRomania

Mistral este un sistem portabil de rachete antiaeriene conceput pentru a lovi ținte precum elicoptere și avioane care zboară la altitudini joase. A fost proiectat în Franța, iar în 1987 a fost adoptat de Forțele Terestre ale Franței. În 2000, a fost proiectat un model modernizat – Mistral 2, iar mai târziu Mistral 3.

Rachetele sale ghidate antiaeriene cu rază scurtă de acțiune dispun de un sistem de ghidare cu infraroșu. Unitatea de lansare MISTRAL este operată în mod normal de doi militari. Cu toate acestea, dacă misiunea se desfășoară într-un mediu tactic simplu, aceasta poate fi operată de un singur soldat. 

Racheta Mistral este echipată cu un focos HE (High Explosive) cu o greutate de 3 kg şi poate fi folosită pentru a lovi ţinte aeriene, cum ar fi UAV-uri, avioane și elicoptere. Are o rază de acţiune de intercepție de 8 km la o altitudine de 6 km.

CITEȘTE ȘI: MBDA propune înzestrarea Armatei române cu sisteme VL Mica și Mistral 3. SHORAD/VSHORAD, una din lecțiile războiului din Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel