România nu e convinsă de pasul în spate făcut de Rusia. Aurescu: Echipamentul militar a rămas pe loc. Așa s-a întâmplat și în 2021

Rusia a anunțat retragerea unor trupe militare de la granița cu Ucraina, un pas important spre dezescaladarea crizei din regiune. Totuși, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a atenționat că nu putem vorbi încă de o dezescaladare în cazul în care rușii nu retrag inclusiv tehnica militară. Un semnal asemănător a fost transmis ieri și de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Șeful diplomației române a subliniat că în acest moment chiar dacă Moscova a anunțat retragerea unor trupe, tehnica militară rămâne dislocată la granițele Ucrainei. El a amintit că o asemenea situația s-a întâmplat și în aprilie 2021 și nu a dus la aplanarea tensiunilor, dimpotrivă Federația Rusă a accelerat presiunea militară.

„Deocamdată ceea ce vedem e că echipamentul rămâne pe loc, așa cum s-a întâmplat și anul trecut în luna aprilie când a existat un mare exercișiu militar făcut de Rusia (..) Și atunci a existat o retragere a unora dintre trupe, dar echipamentele au rămas pe teren. Pentru a vorbi de o dezescaladare e nevoie de o retragere completă”, a precizat ministrul Bogdan Aurescu, la Parlament.

Șeful diplomației române a mai transmis că România are 15 oameni care lucrează în Ambasada României în Ucraina, iar aceasta este pe deplin funcțională. „Am retras o parte a personalului neesențial, nu e nevoie în acest moment de o reducere suplimentară a personalului”, spune Bogdan Aurescu. 

Ministrul de Externe al României a dat din nou asigurări că țara noastră nu va fi angrenată într-un conflict militar chiar dacă Federația Rusă va decide până la urmă să atace Ucraina.

„România ca stat membru NATO beneficiază în acest moment de toate garanțiile de securitate. Suntem pe deplin apărați de umbrela aliată de securitate. Niciun cetățean român nu trebuie să se teamă, să aibă vreo frică de implicarea României într-un conflict militar. Acest lucru nu se va întâmpla”, a conchis Bogdan Aurescu, care a a admis că dacă Rusia va ataca, situația de securitatea va cunoaște o deteriorare și va afecta NATO, inclusiv România, da fără să existe „pericolul unei implicări militare”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel