România critică blocarea bugetului UE. Orban: Ungaria și Polonia nu pot vorbi în numele țărilor din Europa Centrală și de Est

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Fostul premier al României, Ludovic Orban: Sursă foto: Guvernul României Facebook
Fostul premier al României, Ludovic Orban: Sursă foto: Guvernul României Facebook

Premierul Ludovic Orban a criticat decizia Ungariei și a Poloniei de a bloca prin veto bugetul multianual al Uniunii Europene și planul de redresare după pandemia de COVID-19, ca urmare a condiționării acestora de statul de drept.

Ludovic Orban, președinte al PNL, formațiune politică din aceeași familie europeană (PPE) cu Fidesz, partidul condus de premierul ungar Viktor Orban, a precizat într-un interviu acordat presei franceze că Budapesta și Varșovia trebuie să țină cont de interesele cetățenilor lor și să renunțe la blocarea fondurilor. Totodată, Orban spune că cele două state „nu pot vorbi în numele tuturor țărilor din Europa Centrală și de Est”.

„Este vital ca Europa să adopte și să pună în aplicare cât mai curând posibil bugetul multianual și planul de redresare. Guvernele de la Budapesta și Varșovia trebuie să țină cont de interesele cetățenilor lor care sunt identice cu cele ale tuturor cetățenilor europeni și să renunțe la veto-ul asupra acestor decizii importante.

Ungaria și Polonia nu pot vorbi în numele tuturor țărilor din Europa Centrală și de Est. Toate țările europene trebuie să respecte statul de drept. Independența justiției, lupta împotriva corupției sunt lucruri normale în Europa”, a precizat Ludovic Orban, într-un interviu pentru Le Monde, citat de publicația Calea Europeană.

Această condiționare a fondurilor europene de statul de drept, denunțată de Ungaria și Polonia și adoptată în urma unei înţelegeri între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE, permite suspendarea fondurilor europene în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta încalcă statul de drept. Decizia poate fi luată dacă statele membre aprobă prin majoritate această măsură împotriva respectivei ţări.

 

CITEȘTE ȘI: Ultimatum pentru Ungaria și Polonia. CE intenționează să le excludă din fondul de redresare

 

Bugetul european este în valoare de 1.8 trilioane de euro, în timp ce planul de relansare a economiei după pandemia de noul coronavirus se ridică la 750 de miliarde de euro.

Pentru ca bugetul UE să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021 este nevoie ca liderii celor 27 de state membre să-l aprobe la summitul din 10-11 decembrie, astfel încât Parlamentul European să-l poată vota în timpul rămas până la sfârşitul anului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel