România are pe masă o soluție rapidă de rezolvare a problemei SHORAD/VSHORAD: Achiziția comună de sisteme Mistral 3 cu livrare rapidă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

În programul de dotare a Armatei cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD) statul român are două variante de achiziție - licitația aflată în derulare și negocierea directă printr-o achiziție comună condusă de Franța. România ar putea deține astfel de sisteme dacă se va alătura programului european de achiziție în comun a sistemului de apărare aeriană Mistral 3 la care mai participă alte cinci națiuni europene.

DefenseRomania a participat la un media trip la facilitățile MBDA din Franța, Marea Britanie și Italia, unde publicația noastră a purtat discuții cu oficiali ai gigantului european MBDA inclusiv despre programele care ar putea înzestra Armata României.

România are nevoie să-și completeze „umbrela” antiaeriană, care, până acum, este modernizată doar  pe palierul sistemelor de apărare aeriană cu rază lungă pentru protecția forțelor și a obiectivelor critice (armata are deja în dotare patru sisteme antiaeriene Patriot. De asemenea, în următorii ani, România va primi încă trei sisteme Patriot).

Însă pe de altă parte programul SHORAD/VSHORAD este esențial pentru apărarea stratificată a României și va completa achiziția de sistemelor cu rază lungă de acțiune Patriot.

România are la dispoziție două instrumente prin care poate achiziționa sisteme SHORAD/VSHORAD: licitația competitivă organizată de MApN sau negocierile directe, unde Franța ne-a propus să facem parte dintr-o achiziție comună.

 

Soluția MBDA pentru sistemul antiaerian SHORAD/VSHORAD al României

Racheta VL MICA a companiei MBDA, propusă României ca parte a sistemului de apărare aeriană - componenta cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) 

Amintim că, MApN are deja în derulare o licitație pentru sisteme de apărare pe distanță scurtă și foarte scurtă. Programul vizează achiziţia a 18 sisteme, cu un cost estimativ de aproape 2 miliarde de euro.

Unul din principalii concurenți este grupul european  MBDA care vine cu soluția tip Mistral 3 (pentru apărare aeriană pe distanțe foarte scurte - VSHORAD), dublat de sistemul VL MICA (cu rază scurtă de acțiune SHORAD).

Zilele trecute, DefenseRomânia a vizitat principalele facilități din Europa, în care grupul MBDA dezvoltă, produce și testează produsele sale, inclusiv sistemele antiaeriene propuse României. Am avut oportunitatea de a vedea, practic, întreg procesul de producție al echipamentelor din portofoliul MBDA - de la producția părților metalice, până la componentele electronice care sunt utilizate de rachetele sau lansatoarele produse de gigantul european. În centrele de producție vizitate am putut observa că expertiza MBDA în dezvoltarea și fabricarea sistemelor avansate de rachete poate să răspundă cu brio nevoilor războiului modern.

MANPAD, ”Mistral 3” de la MBDA, sistemul cu rază foarte scurtă de acțiune (VSHORAD) propus României

De altfel, se pare că soluția celor de la MBDA este foarte interesantă pentru Armata română, DefenseRomania având informații că, în paralel cu licitația pentru atribuirea contractului SHORAD VSHORAD (procedură la care participă mai multe companii), există discuții între MApN și guvernul francez privind posibilitatea achiziționării de sisteme Mistral 3.

Evident, oficialii MBDA nu au dorit să comenteze prea mult pe acest subiect, dar au subliniat că România a mai apelat la acest tip de achiziție prin încredințare directă chiar în cazul sistemelor sud-coreene Chiron (MApN a cumpărat, în decembrie 2023, din Coreea de Sud, sisteme Chiron tip MANPAD, primele sisteme urmând a fi livrate anul acesta).

In fapt, România ar putea primi sisteme SHORAD VSHORAD și prin intermediul mecanismului derulat de Uniunea Europeană - EDIRPA - program de achiziție comună. Până acum, cinci țări și-au anunțat participarea, dar există mai multe alte state europene interesate, printre care și România. Principalul avantaj al acestui mecanism comun de achiziții este faptul că se negociază un preț mai avantajos - fiind vorba de o achiziție majoră. În schimb, nu este clar dacă furnizarea sistemelor Mistral 3, efectuată prin intermediul acestui program, va include și un transfer de tehnologie către industria românească de profil, însă va implica industria română de apărare.

Franța, Belgia, Ungaria, Estonia și Cipru sunt parte a acestui program de achiziție comună de sisteme Mistral 3. Pe lângă partea financiară un alt avantaj major ar fi livrarea rapidă a sistemelor.

2. Sistem de ... (mistra-3_49273200.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

 

România, între ciocanul achizițiilor de arme și nicovala investițiilor în industria de apărare

 

Nevoile Armatei României sunt mari. Achizițiile, efectuate fără implicarea industriei de apărare românești ar fi sinucidere curată pentru România, pe termen mediu și lung.

Cel mai bun exemplu de abordare integrată a achizițiilor îl putem găsi în Polonia. Spre exemplu, anul trecut, înțelegerea în valoare de 4 miliarde de lire sterline, dintre Polska Grupa Zbrojeniowa (Romarm-ul polonez) și MBDA va include un transfer fără precedent de tehnologie către Polonia. Noul consorțiu va produce peste 1.000 de rachete antiaeriene CAMM-ER și peste 100 de lansatoare.

Pentru a putea susține achiziții majore pe termen mediu și lung, România trebuie să negocieze transferul de activități de producție către industria locală de armament.

De altfel, MBDA lucrează cu partea română la identificarea celor mai potrivite companii pentru procesul de producție al sistemelor MBDA.

Trebuie să alegem companiile românești care pot avea cea mai mare valoare adăugată la producția echipamentelor MBDA, precizează Arnaud Rousset, oficial al MBDA.

***

Așa cum a demonstrat și războiul din Ucraina, pentru o protecție eficace împotriva amenințărilor aeriene, e nevoie de o apărare stratificată, adaptată fiecărui tip de amenințări.  În acest sens, bateriile Patriot cu bătaie lungă trebuie completate cu sisteme rază scurtă de acțiune.

Astfel, sistemul SHORAD/VSHORAD cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune este obligatoriu pentru un sistem complet de apărare aeriană, capabil sa reziste oricărui tip de amenințare care vine din aer.

Armata română suferă pe acest palier, având în dotare fie sisteme sovietice, fie câteva sistemele americane Hawk, model carea demonstrat în Ucraina că își face treaba, dar care e destul de vechi, fiind produs încă din anii 60. Între timp, până la finalizarea procedurilor de achiziție, în decembrie 2023, MApN a cumpărat, din Coreea de Sud, sisteme Chiron de tip MANPAD. Primele sisteme, achiziționate în sistem G2G, vor fi livrate anul acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel