Noutăți și vești bune pentru Armata României. Momentul livrării primelor sisteme antiaeriene portabile KP-SAM Chiron din Coreea a fost anunțat

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem MANPAD KP-SAM Chiron. Photo source: LIG Nex1
Sistem MANPAD KP-SAM Chiron. Photo source: LIG Nex1

Șeful Direcţiei Generale pentru Armamente, generalul-locotenent inginer Teodor Incicaş, în cadrul unui interviu, a confirmat când vor ajunge primele sisteme MANPAD de tip KP-SAM Chiron din Coreea de Sud.

Sistemele portabile MANPAD (Man-Portable Air-Defence Systems) sunt sisteme de armament antiaeriene ușoare, concepute pentru a proteja militarii și tehnica de pe câmpul de luptă, în fața atacurilor aeronavelor, dronelor sau elicopterelor. 

Sistemele de tip MANPAD au jucat un rol esențial în respingerea ocupantului rus în prima etapă a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

În tot acest climat tensionat de securitate, România a semnat recent un contract de achiziție a 54 de sisteme KP-SAM Chiron din Coreea de Sud. Sistemele Chiron sunt produse de compania coreeană LIG Nex1. Valoarea contractului e de aproximativ 100 de milioane de dolari.

 

Generalul Teodor Incicaș anunță că anul acesta vor ajunge primele sisteme MANPAD Chiron achiziționate din Coreea pentru Armata României

 

1. Sistem MAN... (kp-sam-chiron_71483600.jpg)

Sistem MANPAD KP-SAM Chiron. Photo source: LIG Nex1

Chiron are la bază sistemul Mistral al MBDA, sisteme care se află și în dotarea Armatei Coreene și care au jucat un rol esențial pentru industria de apărare din Coreea în ceea ce privește dezvoltarea Chiron. De precizat că o licitație pentru achiziția de sisteme MANPAD în care mai rămăsese doar MBDA cu sisteme Mistral a fost anulată de MApN în vara lui 2023 pe motiv că oferta era incompatibilă cu prevederile solicitate.

Contractul pentru achiziția de sisteme Chiron a fost semnat prin încredințare directă G2G (guvern la guvern) și nu prin licitație. 

Generalul-locotenent inginer Teodor Incicaş, șeful Direcţiei Generale pentru Armamente, în cadrul emisiunii Euroatlantica moderată de Radu Dobrițoiu la Radio România Actualități, a abordat printre altele și achiziția de sisteme Chiron.

„Avem livrările pentru achiziţie punctuală pe care am făcut-o anul trecut, de sisteme de tip apărare aeriană portabile pe care le-am cumpărat din Republica Coreea, cu livrare rapidă şi aceste sisteme ne vor veni în acest an. De asemenea, anul trecut, colegii din forţele terestre au semnat contractul de modernizare a sistemului de artilerie antiaeriană Oerlikon”, a precizat înaltul oficial al Ministerului Apărării Naționale, în cadrul emisiunii citat, cu tematica „Tehnica apărării adusă în secolul XXI; România nu face excepţie”.

În ceea ce privește artileria antiaeriană Oerlikon de 35 mm, DefenseRomania efectua anul trecut o analiză privind modernizarea sistemelor.

Cum funcționează sistemele MANPAD Chiron

Amintim că în 2024 România are cel mai mare buget dedicat apărării din ultimii 30 de ani, țintind să atingă 2.5% din PIB alocat apărării. Din acest procent 20% e alocat înzestrării.

„În cursul anului 2024 ne orientăm priorităţile către modernizarea echipamentelor militare, creşterea capacităţii de apărare şi interoperabilității cu armatele străine. De asemenea, acordăm o atenţie deosebită implicării industriei naţionale de apărare în înzestrarea forţelor armate atât în etapele de producţie, cât şi în cele de suport logistic, pe ciclul de viaţă, în vederea satisfacerii intereselor naţionale de securitate şi, evident, a celor din domeniul securităţii aprovizionării”, a mai punctat generalul Teodor Incicaș.

CITEȘTE ȘI: Obuziere de ultimă generație pentru Armata României via Coreea de Sud. Contractul pentru K9 Thunder va fi semnat în următoarele zile

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel