România a înaintat aliaților propunerea de a deveni centru de pregătire de F-16. Există planuri și sprijin, dar baza nu a fost dezvăluită

Darius Muresan |
Data publicării:
Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române
Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România a înaintat deja o propunere aliaților din NATO pentru a deveni centru de pregătire pentru avioane de luptă F-16 Fighting Falcon.

O asemenea decizie ar avea un impact colosal și ar fi o șansă uriașă pentru Forțele Aeriene Române în contextul în care hub-ul regional nu ar pregăti doar piloți ucraineni și aliați ci și piloți români.

Amintim că România deține 17 avioane F-16 Fighting Falcon și a achiziționat recent încă 32 de avioane din Norvegia. Primele urmează să ajungă anul acesta sau anul viitor.

Astfel e esențial un centru de pregătire pentru piloți în contextul în care numărul sloturilor e limitat, iar avioanele vor veni în cascadă posibil încă de anul acesta.

Prezent la summitul NATO de la Vilnius, Lituania, președintele României Klaus Iohannis a declarat că România a înaintat propunerea de a deveni centru de pregătire pentru F-16 și există sprijin din partea aliaților. Președintele României nu a vrut să dezvăluie, din motive evidente de securitate, ce bază va fi responsabilă pentru acest centru.

„În acest cadru putem menționa proiectul nostru de a avea o bază de pregătire în România pentru piloții de F-16. Există planuri pentru bază, aliați interesați și sunt destul de încrezător că lucrurile vor continua. Nu suntem încă pregătiți să spunem public unde va fi baza, cred că realizați din ce motive, dar e un proiect foarte bun și pt România și pentru națiunile din regiune care vor putea să își pregătească piloții”, a precizat Klaus Iohannis, președintele României.

Acesta a adăugat faptul că propunerea a fost deja înaintată aliaților.

Subliniem că o asemenea decizie majoră nu poate avea loc decât cu sprijin mare din partea statelor aliate care ar trebui să se implice cu transfer de tehnologie, simulatoare, fonduri, etc. Pe de altă parte România va fi nevoită să își accelereze carențele în ceea ce privește infrastructura pentru a putea susține un centru de pregătire pentru F-16 Fighting Falcon, care ar trebui să deservească nu doar piloți, dar și tehnicieni de sol.

 

Consiliului Suprem de Apărare a Țării a anunțat planul României de a deveni centru regional pentru pregătirea piloților de F-16

 

2. Piloți de ... (avioane_f-16_49735900.jpg)

Piloți de F-16 se pregătesc pentru decolare în timpul unui exercițiu de antrenament. Sursa Foto: U.S. Air Force

Amintim că în urmă cu câteva zile membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Vilnius. Una din aceste decizii se referă la crearea unui centru regional pentru pregătirea piloților de F-16 în țara noastră.

„Totodată, în cadrul ședinței CSAT a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16.

Împreună cu alți aliați și cu Lockheed Martin - compania care proiectează acest avion de luptă - va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.

Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina.

Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică”.

CITEȘTE ȘI: O realitate cruntă: Căile ferate, inamicul din interior al României în caz de război. Forța aliată e impresionantă, dar infrastructura e de acum 100 de ani

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel