Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore

Sursă foto: FORTER
Sursă foto: FORTER

Tot mai mulți oficiali ai NATO și oficiali militari ai statelor membre în cea mai puternică alianță militară din istorie transmit atenționări că în cazul în care Federația Rusă va avea câștig de cauză în Ucraina, Armata rusă ar putea intra pe un culoar de coliziune cu NATO în următorii ani.

Serviciile de informații ale statelor baltice, oficiali de rang înalt ai NATO sau șeful Statului Major al Poloniei se numără printre cei care atrag atenția că Federația Rusă ar putea declanșa un război de mare intensitate împotriva NATO. 

Desigur, condiția ar fi ca Rusia să reușească să-și atingă obiectivele în Ucraina. Căderea Ucrainei ar fi un scenariu de coșmar nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru Alianța Nord-Atlantică. 

O evaluare a serviciilor de informații germane arată că Rusia ar putea ataca teritoriul țărilor membre NATO „din 2026 încolo”.

De precizat că luna trecută, expertul în securitate Claudiu Degeratu, în cadrul unui interviu acordat Aktual24 a precizat că România are capacitatea să reziste 72 de ore, adică trei zile, dacă Rusia ajunge pe granița Prutului și ar lansa un atac asupra țării noastre.

 

Cade România în 72 de ore în cazul unui ipotetic al unui atac rus? Armata României are capacitatea să-și îndeplinească misiunea fundamentală

 

3. Militari r... (militari_13394600.jpg)

Militari români / Sursa: MApN

În una din edițiile recente ale podcastului Obiectiv EuroAtlantic difuzat săptămânal de DefenseRomania, ediție dedicată împlinirii a 20 de ani de la aderarea istorică a României la NATO, analistul militar col. (r.) Ion Petrescu a fost întrebat dacă Armata României are capacitatea de a-și îndeplini misiunea fundamentală: Apărare populației și suveranității teritoriale a României.

„Nu ar trebui să se îndoiască nimeni de faptul că Armata României își poate îndeplini principala misiune de apărare a poporului român și a integrității teritoriale a României”, a răspuns categoric Ion Petrescu.

Acesta a explicat și cum s-a ajuns la cele 72 de ore în care România ar rezista unui ipotetic atac al forțelor armate ruse.

„Am văzut reacția diplomatului Claudiu Degeratu, un om foarte bine pregătit care a lucrat la sediul NATO, care a aplicat un element de referință surprinzător pentru unii, afirmând că România va rezista cel mult 72 de ore unui atac rus. Știu și de unde a pornit (n.r. - analiza). A fost o expresie a fostului președinte american Donald Trump care comentase o informație dată de un membru din echipa sa care i-a transmis că Estonia în 24 de ore ar fi cucerită. Atunci Donald Trump a dorit să știe timpul în care Lituania și Letonia ar cădea sub ocupația militară a trupelor ruse. I s-au dat termenii respectivi. Astfel a început preferința unora pentru a privi țările din perspectiva timpului la care ar rezista unor asemenea agresiuni. Se uită totuși de cei care fac asemenea pronosticuri că la ora actuală pe teritoriul României se află și trupe aliate”, a punctat Ion Petrescu.

Amintim că în România la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu se află peste 4.000 de soldați americani, cu tehnică modernă. De asemenea la Cincu se află poziționat un Grup Multinațional de Lupă al NATO condus de Franța, unde de asemenea se află forțe importante ce dispun de echipamente de ultimă generație. Grupul de Luptă va fi crescut la nivel de brigadă etapizat.

În acest sens inclusiv în dotarea Armatei României se află echipament de ultimă generație precum transportoare blindate Piranha 5, lansatoare de rachete Himars, sisteme de apărare antiaeriană Patriot, avioane F-16 modernizate, etc.

Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic, ediție dedicată aniversării a două decenii de la integrarea istorică a României în NATO 

 

Ministrul Angel Tîlvăr dă și el asigurări că Armata României e capabilă să-și îndeplinească principala menire

 

4. Angel Tîlv... (angel-tilvar_28329400.png)

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale în studiourile DefenseRomania. Foto: Captură video DefenseRomania

La finalul acestei săptămâni și ministrul Apărării Angel Tîlvăr, într-un interviu acordat în cadrul emisiunii Pro Patria difuzată de Ministerul Apărării, a subliniat importanța apartenenței României la NATO și UE. 

Ministrul a dat asigurări în contextul deifcitului de personal și a situației extrem de îngrijorătoare din imediata apropiere a României că nu se ia în calcul reintroducerea armatei obligatorii iar Armata României e capabilă să-și îndeplinească misiunea fundamentală.

„Deciziile politice care au dus la apartenența noastră la NATO au fost decizii care s-au bucurat de suportul cetățenilor. Îmi face plăcere să spun că și azi suportul cetățenilor pentru NATO și pentru Uniunea Europeană este un suport de o robustețe care nu ridică niciun semn de întrebare. Voci sunt și vor mai fi viz-a-viz de ceea ce se întâmplă și de ceea ce facem, dar e un drept câștigat să ne putem exprima liber în spațiul public.

Aceste lucruri mă determină să merg în continuare pe linia pe care am stabilit-o împreună cu colegii mei, dar nu în ultimul rând să țin seama de toate semnalele care apar în spațiul public. Repet, viața în România se poate desfășura normal, Armata României e o armată bine pregătită care își face datoria iar serviciul militar obligatoriu nu este la ora actuală pe agenda Ministerului Apărării Naționale”, a conchis Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel