Un plan clasificat va detalia modul în care guvernul britanic ar răspunde unei declarații de război, incluzând locații de protecție subterane pentru Cabinet și familia regală, protocoale pentru transmisiuni publice de urgență și strategii de stocare a resurselor esențiale, potrivit The Telegraph. Miniștrii britanici se tem că țara nu doar că ar fi depășită numeric și tehnologic de Rusia și aliații săi pe câmpul de luptă, dar ar fi și nepregătită și slab apărată pe teritoriul propriu.
Experții avertizează asupra vulnerabilității infrastructurii naționale critice a Marii Britanii, incluzând terminale de gaz, cabluri submarine, centrale nucleare și centre de transport, în fața unui posibil atac.
Se pare că actualizarea planului clasificat de „apărare a patriei” va stabili o strategie pentru primele zile imediat după un atac asupra teritoriului britanic de către un stat străin ostil. Aceasta va include scenarii în care Marea Britanie este lovită de rachete convenționale, focoase nucleare sau operațiuni cibernetice, o amenințare considerată minoră la momentul ultimei actualizări semnificative a planului de apărare, înainte de 2005.
Planul, elaborat de Direcția de Reziliență din cadrul Cabinetului britanic, va oferi directive prim-ministrului și Cabinetului cu privire la modul de conducere a unui guvern în timp de război și momentul în care aceștia ar trebui să se adăpostească în buncărul de la Downing Street sau în afara Londrei.
Strategiile de război pentru rețelele feroviare și rutiere, tribunale, sistemul poștal și liniile telefonice sunt, de asemenea, supuse revizuirii. Este puțin probabil ca documentul să fie făcut public timp de decenii sau poate chiar niciodată
Cabinetul britanic a simulat deja un scenariu în care un stat ostil a lansat simultan atacuri cu rachete și cibernetice asupra infrastructurii naționale. O evaluare a riscurilor, publicată în ianuarie, a constatat că un atac reușit ar avea ca rezultat probabil „victime civile, precum și membri ai serviciilor pentru situații de urgență”, ar provoca daune economice grave și ar perturba serviciile esențiale.
Oficialii britanici din domeniul apărării au solicitat, de asemenea, Marii Britanii să dezvolte propria formă a sistemului israelian Iron Dome pentru a se proteja de atacurile cu rachete. Luna trecută, un înalt oficial al RAF a dezvăluit că, dacă prima noapte a conflictului din Ucraina s-ar fi desfășurat în Marea Britanie, rachetele rusești ar fi străpuns apărarea britanică și ar fi distrus ținte de infrastructură.
Retorica agresivă a Rusiei față de Marea Britanie a determinat actualizarea planului de apărare
Rusia, China și Iran susțin că au dezvoltat rachete hipersonice care pot călători de până la 10 ori viteza sunetului și pot eluda mai ușor sistemele de apărare decât o rachetă balistică convențională.
Oficialii britanici sunt deosebit de îngrijorați de terminalele de gaz și de cele cinci centrale nucleare active ale țării, care ar putea elibera material radioactiv pe întreg teritoriul și ar provoca „impacturi semnificative, prelungite și pe termen lung asupra securității, sănătății, mediului și economiei” dacă ar fi lovite, conform unei evaluări guvernamentale. Guvernul a simulat, de asemenea, probabilitatea și efectele unui atac cu rachetă nucleară asupra Marii Britanii, dar concluziile oficiale ale acestei analize rămân clasificate.
Noul plan de urgență va aborda, pentru prima dată, războiul cibernetic – pe care șefii serviciilor de spionaj l-au descris drept una dintre cele mai periculoase amenințări cu care se confruntă Marea Britanie. Hackerii sponsorizați de state au puterea de a închide rețele de transport, de a provoca pene de curent și de a închide temporar departamente guvernamentale. Ken McCallum, directorul MI5, a declarat în octombrie că numărul amenințărilor statale investigate de agenție a crescut cu 48% într-un an și că Rusia și-a intensificat atacurile cibernetice din cauza războiului din Ucraina.
Retorica agresivă a Rusiei față de Marea Britanie a continuat în ciuda planului lui Donald Trump pentru un acord de pace în Ucraina. Luna trecută, miniștrii au desemnat oficial Rusia drept o amenințare la adresa securității naționale pentru prima dată.
Planul este modelat după „War Book”, un dosar secret din timpul Războiului Rece care conținea instrucțiuni privind modul în care guvernul ar trebui să răspundă unui atac nuclear și care a fost publicat ulterior în Arhivele Naționale. „War Book” includea planuri de evacuare pentru prim-ministru și membrii cheie ai Cabinetului, care ar fi fost mutați într-un buncăr din Cotswolds dacă Londra ar fi fost bombardată. Regina Elisabeta a II-a ar fi scăpat în siguranță pe iahtul regal.
Conform aceluiași plan, Marea Britanie ar fi împărțită în 12 zone, fiecare guvernată de miniștri ai Cabinetului, ofițeri militari superiori, șefi de poliție și judecători cu puteri speciale. În unele scenarii, alimentele și materialele de construcție ar fi stocate și raționalizate. BBC ar primi instrucțiuni să difuzeze anunțuri publice privind modul de adăpostire în caz de atac cu rachete, iar cele mai importante opere de artă ale țării ar fi mutate de la Londra în Scoția pentru siguranță.
Planificarea are loc în contextul în care miniștrii britanici se pregătesc să publice analiza strategică a apărării elaborată de Partidul Laburist, care va examina starea Forțelor Armate. Ministerul britanic al Apărării a declarat că analiza va include „opțiuni pentru consolidarea securității interne”, care ar putea include dezvoltarea unor apărări mai puternice împotriva rachetelor.
De asemenea, se va analiza pregătirea Forțelor Armate pentru război după decenii de scădere a numărului de trupe. Sir Keir Starmer a declarat că Marea Britanie va cheltui 2,5% din PIB pentru apărare începând cu 2027, dar miniștrii și șefii de servicii nu au ajuns încă la un acord privind modul în care ar trebui cheltuiți banii.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News