Reactoare nucleare similare portavioanelor SUA, implementate în România. John Kerry: România deschide ușa tehnologiei SMR

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul american USS Harry Truman, sursă foto: U.S. Navy
Portavionul american USS Harry Truman, sursă foto: U.S. Navy

DefenseRomania a participat azi, 6 septembrie 2023, în marja summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, la o conferință organizată de Ambasada SUA cu sprijinul Nuclearelectrica, în care invitatul special a fost John Kerry, fost secretar de stat în Administrația Obama și în prezent Reprezentantului Special al Președintelui SUA Joe Biden pe probleme climatice.

La eveniment au participat și alți oficiali, precum Asistentul Secretarului de stat pentru resurse energetice, Geoffrey Pyatt şi preşedintele Băncii de Export-Import a SUA (EXIM), Reta Jo Lewis.

Compania americană NuScale Power implementează în cooperare cu companiile românești, inclusiv Nuclearelectrica, tehnologia SMR - reactoarele nucleare mici care vor fi instalate la Doicești. În program sunt implicate și Coreea de Sud, Japonia, sau Emiratele Arabe Unite.

Primul Centru E2 din Europa a fost instalat în cadrul Facultăţii de Energetică din cadrul Politehnicii, ca parte a programului U.S. Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST).

Mulți demnitari români, inclusiv Sebastian Burduja, ministrul Energiei, care a și luat cuvântul, au fost prezenți la conferință.

Vizita lui John Kerry în România a avut loc în marja summitului Inițiativei celor Trei Mări care a avut loc la Palatul Cotroceni, și în contextul parteneriatului strategic dintre SUA și România, în domeniul energiei nucleare și cooperarării pentru implementarea tehnologiei SMR cu multiple beneficii pentru decarbonizare, securitate energetică și acces la energie curată și sigură.

Sebastian Burduja a confirmat că la Doicești vor fi implementate 6 reactoare nucleare mici care vor genera în total aproximativ 420 de megawați. În comparație reactorul de la Cernavodă generează 660 megawați. 

Tehnologia e una revoluționară în domeniul civil, dar reactoarele sunt folosite de decenii de Armata SUA în scopuri militare.

 

România, prima țară din lume după SUA care implementează SMR. Reactoarele nucleare mici - folosite și pe portavioanele și submarinele americane

 

2. Sură foto:... (uss-theodore-roosevelt_15717000.jpg)

Sură foto: USS Theodore Roosevelt Facebook

John Kerry a subliniat în cadrul conferinței că România este prima ţară în Europa şi a doua din lume după SUA care implementează tehnologia SMR.

Iar țara noastră a deschis ușa Poloniei, Cehiei și Slovaciei în ceea ce privește tehnologia SMR prin implementarea reactoarelor modulare mici.

Oficialul american John Kerry a abordat inclusiv îngrijorările cu privire la siguranța acestei tehnologii, multe aceste îngrijorări fiind folosite ca dezinformări și în scop de propagandă.

În fond, reactoarele nucleare mici care vor fi instalate la Doicești, sunt similare cu reactoarele nucleare folosite de U.S. Navy, și care alimentează portavioanele și unele din submarinele Marinei americane. Ce e nou, e că această tehnologie e adusă în scop civil pentru prima dată în Europa de către România.

Toate cele zece nave americane din clasa Nimitz sunt cu propulsie nucleară, precum și portavionul USS Gerald R. Ford din clasa cu același nume. 

„Am servit patru ani în Marina americană. Nu a existat niciun incident în ceea ce privește aceste SMR-uri”, a afirmat John Kerry, care a subliniat că în decenii în care această tehnologie a fost folosită de U.S. Navy nu a existat vreun incident în care un marinar să-și fi pierdut viața sau să fi fost măcar rănit, în pofida faptului că se lucrează direct cu aceste reactoare nucleare mici.

2. John Kerry... (john-kerry_86038700.jpg)

John Kerry, sursă foto: US Department of State

Reprezentantului Special al Președintelui SUA Joe Biden pe probleme climatice a mai arătat că în prezent omenirea se află în fața celui mai periculos moment din întreaga sa istorie și „nu e nicio exagerare” când afirmă acest lucru. El a făcut referire la schimbările climatice care reprezintă o provocare uriașă pentru întreaga lume, dar s-a arătat încrezător că „puteam câștiga această luptă”.

Ministrul Sebastian Burduja a precizat și el că pe lângă beneficiile în ceea ce privește problemele climatice, poluarea sau decarbonizarea, implementarea tehnologiei SMR în România va contribui decisiv la independența energetică a țării și va aduce un element important de prosperitate. Nu în ultimul rând, Sebastian Burduja a afirmat că datorită poziției geografice, România are șansa să fie un pionier în Europa pentru tehnologia SMR. 

La program vor adera și Polonia, Cehia și Slovacia, dar multe alte state sunt și ele interesate. România va fi însă prima țară din Europa și a doua din lume după SUA care va implementa reactoarele modulare mici (SMR).

România va obţine o poziţie de lider şi multiple beneficii socio-economice, inclusiv un hub pentru susţinerea producţiei şi asamblării componentelor SMR, un centru de instruire şi educaţie pentru viitorii operatori şi specialişti, precum şi un catalizator pentru implementarea SMR în regiune şi un operator preferat pentru următoarele proiecte SMR care vor urma.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel