Reacţia Chişinăului la solicitarea Tiraspolului către Moscova de a majora efectivele contingentului de menținere a păcii din Transnistria

Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Leonid Manakov, şeful aşa-zisei reprezentanţe a Transnistriei la Moscova, nu are nicio atribuţie în legătură cu Acordul din 21 iulie 1992 care stipulează statutul forţei de menţinere a păcii în Transnistria, aşa că nu este în măsură să se exprime cu privire la mărirea numărului de "pacificatori" ruşi în stânga Nistrului, a declarat purtătoarea de cuvânt a Biroului Politici de Reintegrare din cadrul guvernului de la Chişinău, Mariana Sarî, potrivit Deschide.md şi TV8.md.

,,În primul rând, trebuie clarificat statutul aşa-numitei reprezentanţe în numele căreia se prezintă dl. Manakov. De mai bine de patru ani Chişinăul aşteaptă asemenea clarificări. În al doilea rând, referitor la mecanismul de pacificare se pot expune doar părţile semnatare ale Acordului din 21 iulie 1992 şi nicidecum persoane ce nu au nicio atribuţie cu acest mecanism" a subliniat Sarî.

Biroului Politici de Reintegrare a reacţionat astfel la cererea şefului aşa-zisei reprezentanţe a separatiştilor transnistreni în Rusia, Leonid Manakov, de mărire a numărului trupelor "pacificatoare" ruseşti pe teritoriul regiunii transnistrene.



Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni, în conferinţa de presă zilnică, că nu are nimic de spus despre cererea lui Manakov pentru moment.

Aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol au solicitat, în repetate rânduri, o creştere a numărului de forţe ruse de 'menţinere a păcii', inclusiv prin recrutarea de personal militar din rândul cetăţenilor Federaţiei Ruse cu reşedinţa permanentă în Transnistria, potrivit media de la Chişinău.

Rusia dispune de sute de 'căşti albastre' în regiune după un război sângeros între separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale moldovene după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.

Forţa de menţinere a păcii din Transnistria este tripartită şi cuprinde 402 ruşi, 492 transnistreni şi 355 moldoveni, potrivit autorităţilor de la Tiraspol, aminteşte Reuters.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel