Război Yemen. Atacuri aeriene de amploare. ONU: Civilii nevinovați, în pericol extrem

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Yemen - imagine simbol
Yemen - imagine simbol

Lovituri aeriene au fost desfăşurate timp de trei zile în provincia Hodeidah din sudul Yemenului aflat în război, avariind printre altele o staţie de pompare a apei şi punând în pericol "extrem" viaţa civililor, a afirmat ONU duminică, relatează AFP. 


La 13 iunie, forţele proguvernamentale susţinute de aviaţia unei coaliţii militare comandate de Arabia Saudită au lansat o ofensivă pentru a elibera oraşul Hodeidah, reşedinţa provinciei cu acelaşi nume, situat la Marea Roşie. 

Element central al coaliţiei, Emiratele Arabe Unite (EAU), implicate în ofensivă cu forţe la sol, au anunţat la începutul lui iulie suspendarea asaltului asupra oraşului pentru a oferi o şansă medierii ONU. Bombardamente cu lovit deja alte sectoare rebele din provincie după pauza decretată de Emirate. 

"La 26, 27 şi 28 iulie, s-au efectuat lovituri în apropierea unei instalaţii sanitare şi a unui laborator la Hodeidah care au mai avariat un sistem de canalizare la Zabid, precum şi o staţie de pompare care alimentează cu apă majoritatea oraşului Hodeidah", a anunţat într-un comunicat biroul coordonatorului umanitar al ONU pentru Yemen, Lise Grande. 

"Aceste lovituri pun în pericol extrem civili nevinovaţi", a adăugat documentul. Pagubele produse "compromit" toate eforturile umanitare, a subliniat acesta, avertizând împotriva riscului unei "epidemii ce nu poate fi oprită". 

Raidurile coaliției

Surse militare yemenite solicitate de AFP au confirmat raidurile coaliţiei asupra provinciei, ţinând să adauge că acestea au fost reluate după ce coaliţia i-a acuzat pe rebelii houthi că au atacat miercuri două petroliere saudite în Marea Roşie. 

Ţară săracă din Peninsula Arabică, Yemenul este pradă unui conflict între guvernul preşedintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi, susţinut de coaliţia militară, şi rebelii houthi care au preluat controlul asupra unor regiuni întinse, printre care capitala Sanaa. 

Războiul a făcut circa 10.000 de morţi de la intervenţia coaliţiei în martie 2015 şi a provocat "cea mai gravă criză umanitară din lume", cu milioane de persoane în pragul foametei, potrivit ONU. 

Ţara depinde de importuri pentru 90% din nevoile alimentare, dintre care 70% tranzitează prin portul Hodeidah, reaminteşte AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel