Raport SUA. Egiptul a investit masiv în apărare în ultimii 20 de ani

Eduard Pascu |
Data publicării:

Într-un raport înaintat Congresului în care sunt analizate vânzările de arme din SUA către Orientul Mijlociu se arată că în perioada analizată 2000-2019 vânzările de arme au înregistrat un regres după 2005 revenind pe un trend crescător după 2010. 

Raportul înaintat Congresului SUA analizează atât vânzările de arme americane cât și ale concurenților: Marea Britanie, Germania, Franța, Rusia și China către Orientul Mijlociu. Acest raport analizează vânzările de arme de la un stat la altul în Orientul Mijlociu, cu un accent deosebit pe transferurile din SUA, așa cum este autorizat și revizuit de Congres. Istoric vorbind, vânzările de arme au fost un mijloc important pentru Congres de a influența politica externă a SUA față de Orientul Mijlociu. Informațiile din acest raport, inclusiv datele privind vânzările, sunt extrase dintr-o serie de surse deschise oficiale și neoficiale, precizează USNI News.

Egiptul, unul dintre cei trei mari cumpărători de armament din lumea arabă, care are o puternică politică militară ținând cont de poziția strategică inclusiv canalul Suez a investit masiv în armament. Astfel, conform datelor din Raport Egiptul a investit în armament peste 2,1 miliarde de dolari din 2010. În perioada analizată 2000-2019 principalii furnizori de armament către statul nord african au fost: Statele Unite cu o pondere de 41,6 %, Rusia cu 24,7%, Franța 17,3%, Germania 5,5% și China cu 2,7%.

2. -imagine fara descriere- (egipt_arme_raport_14433300.jpg)

Astfel forța militară a Egiptului se poate transpune astfel: 

Avioane de luptă - 36 avioane F-4 și 240 de aeronave F-16 achiziționate din SUA; 24 - Rafale și 91 - Mirage achiziționate din Franța; 36 aeronave MiG-21 MF și 18 - MiG-29 achiziționate din Rusia; 80 de avioane CAC F-7 achiziționate din China.

Avioane de transport: 22 de aeronave C-130 H achiziționate din SUA; 3 aeronave An-74 achiziționate din Ucraina; 8 DHC 5D achiziționate din Canada; 24 de aeronave C295M de pe piața internațională.

Elicoptere de luptă: 45 elicoptere AH-64 Apache și 55 SA 3423 Gazelle achiziționate din SUA; 14 elicoptere Ka-52 achiziționate din Rusia.

Apărare aeriană: 4 baterii Patriot SUA și un număr neprecizat de sisteme S-300VM din Rusia.

Forța Navală: 4-8 submarine achiziționate din China și Germania; 41 de nave de atac rapid achiziționate din Rusia, Israel și SUA; 11 fregate cumpărate din SUA, China, Spania și Franța; două nave Mistral transportor elicopter din Franța; 4 corvete din Franța; o corvetă purtătoare de rachete achiziționată din Rusia.

Artilerie: număr neprecizat de artilerii autopropulsate calibru 155 mm achiziționate din SUA

Vehicule blindate: 1.130 de tancuri principale de luptă, marea majoritate M1A1 achiziționate din SUA și sute de vehicule blindate pentru transport trupe achiziționate din Rusia, SUA sau fabricate indigen.

Citește și: Egiptul sfidează sancțiunile SUA și confirmă Su-35. Cairo voia F-35, dar acuză nu e tratată precum Israelul

 

    

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel