Racheta Satan 2, operațională doar pe hârtie? Expert ucrainean: O singură lansare a fost reușită, ai nevoie de 10. Triada nucleară a Rusiei e într-o stare deplorabilă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansare de probă a rachetei balistice intercontinentale Sarmat. Regiunea Arhangelsk, Rusia, 20 aprilie 2022. Foto: Ministerul rus al Apărării
Lansare de probă a rachetei balistice intercontinentale Sarmat. Regiunea Arhangelsk, Rusia, 20 aprilie 2022. Foto: Ministerul rus al Apărării

Racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, cunoscută și ca ”Satan 2”, ar fi trebuit să fie noua mândrie a complexului militaro-industrial rusesc. Cu toate acestea lucrurile nu par așa cum lasă Federația Rusă să se înțeleagă.

RS-28 Sarmat este o modernizare a rachetei R-36M2 „Voievod”, cunoscută și sub numele de „Satan” (conform clasificării NATO). 

Cu un prim test reușit, prezentat în primăvara lui 2022, oficialii ruși s-au grăbit atunci să dea ca sigură operaționalizarea RS-28 Sarmat, în decurs de doar câteva luni. Între timp, se pare că au mai avut loc cel puțin două lansări, care nu au fost reușite. Una dintre lansări ar fi trebuit să constituie și un semnal cu valoare de simbol, fiind efectuat chiar pe 24 februarie 2023, la un an de la invazia în Ucraina. Însă, eșecul lansării i-a făcut pe ruși să treacă sub tăcere momentul jenant.

Ca orice proiect care implică înaltă tehnologie, lansarea unei astfel de rachete are nevoie de ani de zile de testări, mai ales că în acest caz vorbim de cea mai distructivă armă existentă pe Pământ.

Acest aspect a fost analizat, pentru Unian, de expertul militar ucrainean, Oleg Katkov, redactorul șef al publicației de specialitate Defense Express.

Așa cum prezenta și DefenseRomânia, anul trecut, racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat (Satan 2) nu sporește puterea nucleară a Rusiei, care are un arsenal de război nuclear de peste 5100 de unități.

Moscova folosește RS-28 Sarmat mai mult ca sperietoare și o prezintă ca operațională deși testele nu au fost efectuate conform metodologiei, explică și expertul ucrainean.

”Ca multe lucruri de la „Roscosmos” (Agenția Spațială Rusă), Sarmat zboară în direcția pământului. Adică, în loc să zboare spre un anumit punct, pur și simplu explodează sau are loc o detonare de urgență. Sunt cunoscute cel puțin trei lansări ”sarmațiene”, dintre care doar una a fost considerată de succes de către Federația Rusă”.

 

RS-28 Sarmat (Satan 2) nu va intra în serviciul de luptă prea curând

 

”Nu va fi operațională nici măcar în 2024. De ce? Deoarece testarea rachetelor balistice intercontinentale are ca scop obținerea de rezultate consistente și stabile. Spre exemplu, în URSS, era regula conform căreia 10 lansări la rând trebuie să aibă succes. Nu una, nu 10 lansări reușite (din mai multe încercări n.r.), ci 10 lansări reușite la rând”, arată expertul.

Acesta este sigur că vor mai trece mulți ani până când ICBM-ul RS-28 Sarmat va avea o capacitate operațională deplină, iar toate declarațiile oficiale nu sunt decât pură propagandă.

”Chiar și Federația Rusă a respectat metodologia din vremea URSS atunci când a dezvoltat Bulava, cea mai recentă rachetă balistică intercontinentală pentru submarine. În cazul rachetei Bulava, au trecut nu doi, nu trei, nici măcar 10 ani de la primul test de zbor până la intrarea în exploatare a rachetei. A durat aproape 12 ani”, mai arată Katkov.

Evident, programul a demarat undeva în 2018 și au trecut deja mai bine de 5 ani, dar Rusia de acum are un mare dezavantaj față de acum două decenii: accesul la tenologiile de vârf occidentale. ”Atunci când Bulava era în curs de dezvoltare, exista acces la tehnologiile occidentale”, remarcă expertul.

 

Triada nucleară. Cum se prelungește termenul de operare - metoda rusească

RS-24 Yars, cea mai modernă racheta intercontinentală a Federației Ruse

Oleg Katkov mai face și o evaluare a sistemului nuclear militar al Federației Ruse. Deși este evident subiectiv, expertul ucrainean vine cu argumente greu de combătut, iar concluziile neplăcute pentru cea de-a doua armată a lumii.

Starea triadei nucleare, datorită căreia Federația Rusă își garantează existența, este deplorabilă. Racheta R-36M2 Voievod (Satan 1) se găsește în cantități mari, spune expertul, dar întreținerea acestei rachete a fost oprită în 2014, deoarece era efectuată de specialiști ucraineni ( racheta a fost dezvoltată la Dnipro, pe timpul Uniunii Sovietice).

”Apoi există (n.r. rachetele propulsate de motoare) cu combustibil solid: racheta intercontinentală „Topol” și modernizarea ei - racheta „Yars”. Mai există un tip de rachetă intercontinentală UR-100UMMTX foarte veche, dar este chiar mai veche decât R-36M2 Voievod (Satan 1).

”În ceea ce privește vechile rachete, Rusia prelungește în mod foarte interesant termenul de operare a acestora. Rușii lansează cea mai veche rachetă o dată pe an. Dacă a zburat, atunci termenul de funcționare se prelungește cu un an. Dacă nu a zburat, atunci o iau pe următoarea, tot cea mai veche, și o lansează. Și tot așa - până zboară. Aceasta este componenta terestră a triadei”, explică Katkov.

Acesta mai remarcă sarcastic componenta aeriană a triadei nucleare, formată din ”bombardierele TU-95 și TU-160, pe care le acoperă cu cauciucuri pentru a nu fi lovite de drone”, în timp ce la componenta subacvatică ”există, de asemenea, întrebări uriașe despre câte submarine pot fi la locurile de lansare în același timp”.

”Rușii nu vor spune câte focoase nucleare capabile de război au, pentru că și focoasele nucleare se descompun. Adică nu publică aceste informații și le păstrează cât mai confidențial posibil. Putem doar ghici starea reală a rachetelor lor”, conchide expertul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel