Rachete Neptun, drone și alte tipuri de muniție? Ucraina face un apel inclusiv către România pentru investiții comune în industria de apărare

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
IMAGINE ILUSTRATIVĂ: Baterie de coastă antinavă Neptun a Ucrainei
IMAGINE ILUSTRATIVĂ: Baterie de coastă antinavă Neptun a Ucrainei

Industria de apărare din Ucraina reușește ca în plin război împotriva unui adversar cu capacități economice, industriale, militare și demografice mult mai mari, să facă față și să producă în Ucraina tehnică, dar și muniție. Ucrainenii au nevoie de parteneriate pe termen lung cu state aliate, care să aibă și o componentă de finanțare, pentru ca producția să fie sustenabilă. Pentru că, cu alte cuvinte, industria are capacitatea de a produce mai mult decât poate Kievul cumpăra.

Despre acest lucru a discutat Excelența Sa Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București, într-un briefing cu ocazia a 1.000 de zile de război rus total împotriva Ucrainei, care a avut loc recent la Ambasada Ucrainei în România și la care a participat și DefenseRomania.

Șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România a prezentat dimensiunea războiului rus și a amintit că din septembrie până azi Rusia a atacat teritoriul Ucrainei aproape în fiecare noapte, excepție făcând o singură noapte din octombrie. Atacurile sunt realizate atât cu UAV-uri cât și cu rachete și țintesc infrastructură energetică, civilă și portuară inclusiv la granița României, la Dunăre sau la Transcarpatia.

În dialogul purtat ambasadorul ucrainean Ihor Prokopchuk a mai transmis că, din perspectivă diplomatică, victima și agresorul nu pot fi puși pe același palier iar Ucraina se află azi în fața unei „bătălii existențiale”.

 

Industria de apărare din Ucraina reușește să producă la nivel impresionant, în invaziei pe scară largă declanșată de Armata rusă. Apel inclusiv către România pentru investiții comune

 

Ambasadorul Ucrainei a prezentat câteva cifre și a făcut un apel către partenerii Ucrainei pentru a finanța și a investi în industria de apărare din Ucraina. Ar putea fi o situație win-win pentru statele implicate în acest proces.

Jumătate din muniția folosită azi e produsă în Ucraina! Ceea ce complexul industrial de apărare al Ucrainei a arătat e capacitatea de a se extinde. La acest aspect lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri internaționali pentru că există un potențial mare de dezvoltare.

Pentru acest an Guvernul a finanțat producția militară cu aproape 7 miliarde de dolari întrucât capacitatea totală de producție este estimată la 20 de miliarde de dolari americani. Așadar este acest decalaj care poate fi finanțat de partenerii internaționali care ne-ar putea ajuta să producem armamentul de care e nevoie pentru a pune capăt războiului. Apelul către partenerii noștri internaționali e să investească în industria de apărare din Ucraina”, a transmis E.S. Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București.

De la muniție la drone unde Ucraina excelează există multe paliere pe care s-ar putea identifica nevoi de cooperare bilaterală industrială între România și statul nostru vecin.

Germanii, cehii, slovacii și multe alte state au deschis deja canele de dialog și unele companii din aceste state inclusiv fabrici de producție în Ucraina sau în statele de rezidență.

CITEȘTE ȘI: Editorial semnat de E.S. Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București, pentru DefenseRomania: 1000 de zile de rezistență eroică și luptă pentru libertate în Ucraina 

 

O dimensiune a cooperării industriale ce poate fi atinsă și după război. Rachete Neptun?

Amintim că pe acest subiect a făcut referire destul de recent și expertul ucrainean Mîkhailo Samus, director al New Geopolitics Research Network, Ucraina. Prezent în România ca speaker în cadrul conferinței de la Sinaia “The Reconstruction of Ukraine and the Strategic Role of Romania” organizată în decembrie anul trecut de reputatul think tank românesc New Strategy Center - eveniment la care DefenseRomania a fost partener media -, Samus a vorbit în cadrul unui panel despre o cooperare industrială între România și Ucraina.

El a dat exemplul Mării Negre, unde ambele state au lipsuri în ceea ce privește capabilitățile. Astfel, Samus nu s-a ferit să se întrebe de ce ambele industrii nu ar putea fi implicate în producția de rachete anti-navă Neptun, în contextul în care ar fi o situație win-win pentru Marinele ambelor state.

CITEȘTE ȘI: Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel