Urmărește emisiunea live



Rachete hipersonice Fattah 2, folosite în premieră de iranieni în atacul asupra Israelului. Axios susține că Israelul va lansa represalii majore

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Noua rachetă hipersonică Fattah-2, prezentată în Iran. Foto: Captură video televiziunea de stat iraniană
Noua rachetă hipersonică Fattah-2, prezentată în Iran. Foto: Captură video televiziunea de stat iraniană

Operațiunea fără precedent a Iranului a presupus tragerea a sute de rachete asupra teritoriului israelian. Este a doua astfel de acțiune întreprinsă în ultimele luni împotriva Israelului, după ce, în aprilie, rachetele și dronele iraniene au atacat pentru prima dată inamicul numărul unu al Teheranului.

În atacul său de marți, Iranul a lansat peste 180 de rachete balistice asupra Israelului , a spus Israelul . Alarmele au sunat în Israel și s-au auzit explozii în Ierusalim și în valea râului Iordan, scrie Reuters.

Rapoartele confirmă că Iranul a efectuat pentru prima dată un atac cu rachete hipersonice Fattah 2.

Televiziunea de stat iraniană susține că 80% dintre cele aproximativ 180 de rachete trase asupra Israelului și-au atins țintele. Președintele Iranului a avertizat că tragerea de rachete din această seară a fost „doar o fracțiune din capacitățile noastre” 

Ministerul de Externe al Iranului a declarat că operațiunea sa a fost defensivă și îndreptată doar către instalațiile militare și de securitate ale Israelului . Anterior, agenția de știri de stat a Iranului a declarat că Teheranul a vizat trei baze militare din Israel.

”Acțiunea noastră se încheie cu excepția cazului în care regimul israelian decide să riposteze în continuare. În acest scenariu, răspunsul nostru va fi din ce în ce mai puternic”, a mai spus Ministrul iranian de externe Abbas Araghchi.

 

Israel: Vom lovi puternic

 

Site-ul de știri american Axios raportează că Israelul va lansa o operațiune „majoră de retaliere” la un atac iranian cu rachete în câteva zile, care ar putea viza instalațiile de producție de petrol din Iran.

Israelul și-a dovedit capacitățile și va stabili când și unde să răspundă, a spus șeful generalul israelian Herzi Halevi.

Apărarea antiaeriană a Israelului a fost activată și majoritatea rachetelor au fost interceptate „de Israel și de o coaliție defensivă condusă de Statele Unite”,a declarat contraamiralul israelian Daniel Hagari, într-un videoclip pe X, adăugând: „ Atacul Iranului este un atac sever și puternic. (...)  Evenimentul de diseară va avea consecințe”, a repetat oficialul.

Zona centrală a Israelului a primit „un număr mic” de lovituri și au existat alte lovituri în sudul Israelului, a spus el. Armata israeliană a publicat un videoclip cu o școală din orașul central Gadera, care a fost grav avariată de o rachetă iraniană.

Barajul de rachete iraniene lansate marți seară împotriva Israelului pare să fie „dublu” față de atacul anterior al Iranului asupra Israelului din aprilie, potrivit Pentagonului.

 

SUA au interceptat mai multe rachete balistice iraniene

O reprezentare a lansării unei rachete PAC-3MSE de pe distrugătorul de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul major Pat Ryder a declarat că două distrugătoare ale marinei americane - USS Cole și USS Bulkeley - au tras peste 10 interceptoare pentru a apăra Israelul.

De asemenea, în estul Mediteranei se mai află află și distrugătorul cu rachete ghidate USS Arleigh Burke (DDG-51).

Grupul de luptă al portavionului Abraham Lincoln se află în prezent în Golful Oman.  De asemenea, în regiune se află și grupul de luptă al portavionului Harry S. Truman.

Marina mai are patru distrugătoare desfășurate în Marea Roșie, care fac parte din Operațiunea Prosperity Guardian, răspunsul multinațional la atacurile Houthi asupra transportului comercial. Este vorba despre USS Michael Murphy (DDG-112) și USS Frank E. Petersen Jr. (DDG-121), ambele în Marea Roșie. Lor li se alătură USS Spruance (DDG-111) și USS Stockdale (DDG-106), două distrugătoare care au ajuns vineri în strâmtoarea Bab el Mandeb, împreună cu nava de coastă USS Indianapolis (LCS-17) .

 

Fattah 2

Racheta hipersonică Fattah-2, prezentată în Iran ayatollahului Khamenei. Foto: Captură video televiziunea de stat iraniană

Fattah 2, o rachetă hipersonică de ultimă generație, este echipată cu capacități de alunecare, clasificându-l în clasele Hypersonic Glide Vehicle (HGV) și Hypersonic Cruise Rachete (HCM). Potrivit surselor iraniene, racheta de peste 4 tone are un focos de aproximativ 1.000 de kg și poate lovi la 1.400 de km distanță. Viteza maximă a rachetei ar fi de Mach 13.

Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) a dezvăluit oficial racheta Fattah pe 6 iunie 2023. În această ultimă operațiune, IRGC a vizat sistemele de apărare antirachetă israeliene, în special bateriile Arrow 2 și Arrow 3.

Se pare că Iranul este printre cele patru națiuni la nivel global capabile să producă astfel de arme hipersonice.

Arsenalul de rachete al Iranului, cel mai mare din Orientul Mijlociu, a fost din ce în ce mai sofisticat. Atacurile recente semnalează o schimbare în strategia militară a Iranului.

 Anul trecut, au apărut rapoarte care sugerează că racheta ar putea transporta focoase nucleare dacă este necesar, deși acest lucru nu a fost confirmat.

Teheranul susține că astfel de capacități reprezintă angajamentul său de a-și spori capacitățile de descurajare în regiune.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel