R. Moldova, prioritate pentru România când vom fi în situația de a dona vaccin anti-Covid 19

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Republica Moldova va fi o prioritate pentru România când ţara noastră va fi în situaţia de a şti câte vaccinuri anti-COVID are în exces şi le va putea dona, dar este prematur să se discute ce cantitate concretă de vaccinuri din ceea ce va contracta România va merge spre Republica Moldova, a declarat marţi eurodeputatul PNL Cristian Buşoi, raportorul Parlamentului European pentru programul EU4Health.

Întrebat în cadrul unui briefing cu jurnaliştii români dacă există posibilitatea ca România să doneze o parte dintre vaccinurile sale anti-COVID contractate prin mecanismul comun al UE către Republica Moldova, Cristian Buşoi a declarat că posibilitatea există şi că, în mod cert, aceasta ar fi o prioritate pentru România la momentul potrivit.

"Nu cred că a fost vreo discuţie concretă între guvernul României şi guvernul Republicii Moldova. Mai ales că, ştiţi bine, suntem concentraţi în acest moment în a vaccina populaţia din România. Chiar dacă cele 600 de milioane de doze par a fi mai multe decât populaţia UE, trebuie să şi ajungem să avem efectiv cele 600 de milioane de doze, pentru că lucrurile nu sunt atât de simple, aceasta este cantitatea maximă. De asemenea, ştiţi că pentru anumite vaccinuri este nevoie de două vaccinări, de două rapeluri, de două doze, deci va trebui să vedem în practică cum se întâmplă acest lucru", a spus Buşoi, citat de Agerpres.

 

Vaccinarea, un proces îndelungat



El a adăugat că, deşi capacitatea mondială de producţie a vaccinurilor a fost mult îmbunătăţită şi se lucrează în trei schimburi la toate companiile care produc vaccinuri, "până să ajungă să producă miliardele de vaccinuri necesare anti-COVID, dintre care 600 de milioane sunt pentru UE, va mai dura".

"După cum bine spunea dna Ursula von der Leyen, există o posibilitate teoretică de a face aceste donaţii, dar aceasta nu este o posibilitate imediată. Pentru început probabil că vor veni în România o parte dintre doze şi vom vedea, pe măsură ce alte vaccinuri vor fi aprobate, care va fi momentul la care vom avea vaccinuri în exces", a explicat raportorul PE pentru EU4Health, programul european de sănătate pe următorii şapte ani pentru care s-a ajuns luni la un acord cu Consiliul UE.

Eurodeputatul a precizat că aceste vaccinuri în exces ar putea exista în urma refuzului unei părţi a populaţiei de a se vaccina împotriva COVID-19. "Dar pe moment cred că e puţin prematur să începem să discutăm cât la sută sau câte doze din ceea ce va contracta România va merge către Republica Moldova. R. Moldova ar fi prioritatea noastră, nu cred că ne gândim să mergem să donăm către alte ţări", a asigurat Buşoi.

 

Statele UE fac demersuri pentru achiziționarea vaccinului



În acelaşi timp, a spus eurodeputatul PNL, şi ţările din afara UE fac demersuri la rândul lor să-şi achiziţioneze vaccinuri. "Ele nu vor avea prioritatea UE, dar în practică nu va exista posibilitatea ca aceste companii să nu dea un număr minim măcar de doze către toate ţările de pe mapamond pentru că altfel s-ar crea o situaţie extrem de delicată", a spus Buşoi.

"Noi ne-am asigurat că vom avea acces printre primii, prin acest acord comercial, prin banii pe care i-am investit în cercetare, inclusiv în proiectul Pfizer-BioNTech, prin tot ceea ce am făcut pentru a sprijini aceste proiecte. Dar vaccinurile nu vor veni doar către UE. Aici vor veni cu prioritate, dar şi alte ţări vor avea acces la aceste vaccinuri", a mai spus eurodeputatul.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel