Putin spune că amenințările de azi sunt comparabile cu cele din anii '30 iar un nou război mondial ar însemna sfârșitul civilizației

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Exercițiu de luptă în Federația Rusă, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova Facebook - Минобороны России
Exercițiu de luptă în Federația Rusă, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova Facebook - Минобороны России

În cursul zilei de ieri, Vladimir Putin a salutat prelungirea tratatului nuclear New Start cu SUA, dar a transmis că securitatea internațională rămâne amenințată de tensiunile tot mai mari.

În cadrul discursului pe care l-a susținut în format video la Forumul de la Davos, președintele Federației Ruse a transmis că situația internațională riscă să „evolueze într-o direcție imprevizibilă și incontrolabilă”, notează AFP.

Putin a făcut o comparație între amenințările de azi și cele din perioada interbelică, care au dus la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, precizând că o nouă conflagrație mondială ar însemna sfârșitul civilizației, deși președintele rus a mai adăugat că nu crede că un asemenea scenariu ar fi posibil.

"Amploarea ameninţărilor este comparabilă cu cea de atunci (n.a. - anii 1930, perioada interbelică) Nimic din toate astea nu favorizează stabilitatea, caracterul previzibil al relaţiilor internaţionale. (...) Incapacitatea de a rezolva astfel de probleme a dus la război mondial în secolul al XX-lea", a precizat Putin.

„Desigur, cred că un conflict mondial atât de puternic este acum, în principiu, imposibil. Sper acest lucru cu adevărat. Pentru că el ar însemna sfârșitul civilizației”, a mai adăugat președintele Federației Ruse.

Amintim că în cursul zilei de ieri, parlamentul bicameral al Rusiei a ratificat  prelungirea cu cinci ani a tratatului de dezarmare nucleară New START cu SUA, ultimul tratat major privind controlul armelor între cele două ţări.

New START, semnat la 8 aprilie 2010 la Praga de preşedinţii american şi rus de la acea vreme, Barack Obama, respectiv Dmitri Medvedev, limitase la 1.550 numărul focoaselor nucleare care pot fi deţinute de părţile semnatare şi la 700 numărul rachetelor nucleare şi al bombardierelor care pot fi desfăşurate, adică o reducere cu aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel