Putin a reușit să sperie Europa. Conștientă de dificultatea susținerii unui război îndelungat, Europa vrea să învețe din „lecția Ucraina”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Nu este un secret pentru nimeni faptul că guvernele multor state membre ale UE au depozitele de arme și muniții aproape goale.

Industria europeană de apărare este complet luată prin surprindere de ritmul în care se epuizează munițiile în războiul din Ucraina.

Realitatea este că în cazul unui război prelungit, statele europene ar avea mari dificultăți privind aprovizionarea cu armament.

Procesul de refacerea a stocurilor ar fi mai lent decât se aștepta, din cauza crizei energetice, a problemelor de aprovizionare, dar și a subdimensionării capacităților de producție a industriei de apărare occidentale.

Practic, scrie Politico, Europa are o industrie de apărare, nu neapărat ”de paradă”, dar insuficient dezvoltată pentru a putea livra volume ridicate de armament într-un război de durată. Mai exact, nu există suficiente gloanțe, arme și sisteme de înaltă tehnologie în Europa pentru un război de tipul celui din Ucraina.

Efortul este unul colosal - 230 mld. euro, doar pentru modernizarea arsenalelor.

Iar banii nu sunt singura problemă: achizițiile de tehnologie complexă pot dura ani de zile. „Problema industriei europene de apărare este că este obișnuită să producă arme complexe în serii foarte mici pe o perioadă lungă de timp, ceea ce se potrivește situației de pace”, a declarat David Chour, CFO al unei companii de profil din Republica Cehă.

 

Din lac în puț - ”Nu am ascultat de Polonia și statele din Europa de Est”

Europa se găsește într-o situație delicată: trebuie să scape de dependența față de energia rusească. 

O recunoaște și șefa executivului european, Ursula von der Leyen. Statele din Estul Europei „ne-au spus de ani de zile că Putin nu se va opri”, a spus von der Leyen.

Soluția Comisiei a fost să vireze înspre tehnologiile sustenabile, prin Green Deal, un set de măsuri pentru susținerea soluțiilor ”curate” și a eficientizării consumului.

Dar problema cea mai mare este că o mare parte din materialele/componentele/echipamentele necesare tehnologiilor verzi se produc în China.

Institutul Ifo, un think tank economic, a evaluat că aproape jumătate din producția Germaniei se bazează pe input-uri cheie din China. 

 

Autonomia strategică, exemple

 

  • Dependența excesivă de China (etichetată de NATO și UE drept „rival sistemic”) este călcâiul lui Achile al Europei. „O parte a autonomiei strategice este, de asemenea, atenuarea dependențelor strategice de actori sau state care pur și simplu nu împărtășesc valori cu noi, spune șeful EDA.

  • În plus, pentru a nu repeta greșelile făcute cu Rusia, UE își propune să diversifice lanțul de aprovizionare cu materii prime rare. 

Tot ce trebuie să știi:

2. -imagine fara descriere- (avion_eurofighter_typhoon_italia_24814200.jpg)

De la Eurofighter, la baterii. UE nu vrea să fie dependentă de China și să folosească cipuri de la frigidere în echipamente militare precum Rusia

  • De asemenea, noile programe stimulează producția de semiconductori (în special cei de înaltă tehnologie) în fabricile statelor membre. Europa produce doar 10% și vrea să dubleze procentul în următorii ani.

Agențiile de informații chineze sunt extrem de active în Europa: îndatorează state (vezi cazul autostrăzii din Muntenegru, construită cu banii de la Beijing), investesc în industrii critice sau practică un spionaj clasic ”pentru a fura proprietatea intelectuală și a obține influență”, arată Jeremy Fleming, directorul GCHQ - Centrul Guvernamental de Comunicații din Marea Britanie, citat de Politico.

Acțiunile Chinei au alertat deja capitalele europene, care, dacă vor să nu rămână în plasa comodă a dependenței (de materii prime vitale și de produse de înaltă tehnologie), trebuie să investească masiv în inovare și să încerce să producă tot mai mult acasă.

 

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel