Procesul lui Trump: Doar șase au 'trădat'. Democrații vor trebui să depună eforturi pentru condamnare

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Senatul Statelor Unite a încheiat prima zi a procesului de destituire a fostului preşedinte Donald Trump la sfârşitul unei şedinţe cu argumente emoţionale din partea democraţilor în favoarea continuării procesului şi a condamnării fostului lider de la Casa Albă, informează Agerpres, potrivit dpa. Totuși, doar șase republicani au votat pentru continuarea procesului.

Senatorii americani au votat cu 56 de voturi pentru şi 44 împotrivă pentru a continua procesul de destituire a fostului preşedinte. Şase republicani s-au alăturat democraţilor pentru a afirma constituţionalitatea unui proces de punere sub acuzare a unui preşedinte care nu mai este în funcţie.

 

„Trădarea celor șase”



Senatul a suspendat şedinţa, procesul urmând să continue miercuri.

Democraţii vor avea însă nevoie de votul a cel puţin 17 republicani care să li se alăture pentru a obţine majoritatea de două treimi necesară pentru a-l condamna pe Donald Trump. 

 

Potrivit New York Times, senatorii repbulicani care au votat împotriva fostului președinte Donald Trump sunt: Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse,  Patrick J. Toomey.

 

Democrații au apelat la emoție după evenimentele din 6 ianuarie

 

Şedinţa a început prin proiectarea unui film despre evenimentele din 6 ianuarie, care a inclus şi extrase din declaraţiile inflamatorii ale lui Donald Trump adresate susţinătorilor săi, precum şi scene cu violenţele produse cu prilejul asaltului asupra Capitoliului.

În cel de-al doilea proces de destituire a fostului preşedinte american Donald Trump, aleşii democraţi au susţinut că Senatul are dreptul de a pune sub acuzare un fost oficial pentru comiterea de ilegalităţi. Congresmanul democrat care conduce acuzarea, Jamie Raskin, a subliniat în intervenţia sa cu puternice accente emoţionale dimensiunea personală a evenimentelor din 6 ianuarie dorind să aducă aminte întregii Americii faptul că democraţia este o chestiune personală.

Pe de altă parte, aparătorii lui Donald Trump au acuzat 'o instrumentalizare politică a procedurii de punere sub acuzare' care va 'diviza' Statele Unite, potrivit pledoariei avocatului fostului preşedinte republican, David Schoen. De asemenea, ei au susţinut că motivaţia demersului taberei democrate este aceea de a-l împiedica pe Donald Trump să candideze din nou la funcţie de preşedinte al ţării.

Amintim că după insurecția de la Capitoliu, când pe data de 6 ianuarie susținătorii lui Trump au luat cu asalt Captoliul tocmai în momentul în care Congresul ratifica victoria lui Joe Biden, președintele Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, cu doar câteva zile înainte de încheierea mandatului, fiind acuzat de „instigare la insurecție”. A fost o decizie istorică, Trump devenind primul președinte din istoria Americii care e pus sub acuzare de două ori pe durata unui mandat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel