Primul buget militar al administrației Biden, greu de configurat

H.D. Hartmann |
Data publicării:
Sursă foto: USS Nimitz
Sursă foto: USS Nimitz

Așteptat cu foarte multă atenție de către toți actorii interesați pe plan intern, dar și la nivel global de către aliații și/sau adversarii SUA, bugetul multianual de apărare al administrației Biden se lasă cu greu configurat. Prezentarea lui este prognozată cel mai devreme luna mai și cel mai târziu luna Iunie. O întârziere care îi face pe criticii republicani din domeniu să fie extrem de nervoși, mai ales într-o situație internațională tensionată, cu doua linii de demarcație adversiale practic desenate, China și Rusia.

Deci primul buget al administrației Biden din acest an nu va mai include un plan de cheltuieli pe cinci ani, în conformitate cu precedentele stabilite de ultimele trei administrații. Planul anual de apărare a viitorilor ani este o piesă cheie a planificării anticipative care ajută Congresul și industria de apărare să obțină un grad de transparență eficient în planurile și prioritățile de achiziție ale Pentagonului. Această prognoză ajută, de asemenea, armata americană să-și facă o idee mai clară despre modul în care își poate construi o strategie reală de apărare, oferindu-i o imagine coerentă asupra resurselor de care dispune. Atât republicanii, cât și unii democrați din congresul american, ar fi dorit să poată analiza evoluția cheltuielilor militare pe mai muți ani, dar lipsa prevederilor multi anuale nu este neapărat un element negativ, deși va crea unele fricțiuni sub cupola legislativului SUA.

Nici administrațiile Trump, Obama sau Bush nu au inclus previziuni multi anuale în primele lor bugete după preluarea mandatului, întrucât administrația nou instalată evaluează o serie de programe de achiziții și încearcă să le alinieze la prioritățile noii echipe. Pentru administrația Biden, senatorii americani urmăresc îndeaproape o mare varietate de elemente, inclusiv deschiderea noii administrații pentru achiziții mari de F-35, viitorul portavioanelor cu punte mare, investiții în programe de rachete hipersonice, modernizarea vehiculelor terestre și planuri pentru dezvoltarea pe termen lung a tehnologiei de mare precizie. Pentru experți a devenit foarte clar că cel mai important segment al bugetului militar al acestui mandat prezidențial va fi în anul fiscal 2023. Ca atare, pregătirile pentru acel an, care va confirma implementarea priorităților de achiziții militare sunt în plin avânt.

 

Perioadă crucială

 

Indiferent de prioritățile oricărei administrații s-ar afla la Casa Albă, Pentagonul intră în ceea ce specialiștii numesc ca fiind perioada crucială pentru tranziția la noua generație tehnologică, reprezentată de un deceniu în care o serie de sisteme de arme și platforme vor ajunge la sfârșitul vieții lor operaționale. Acest fenomen care are loc ciclic produce necesarul unor resurse financiare mult mai vaste pentru a cumpăra nave noi, avioane, elicoptere și vehicule alături desigur de modernizarea armamentului nuclear. Iar acestea au loc toate în același timp. Lipsa unui plan pe termen lung pentru aceste investiții va face doar să crească presiunea asupra bugetului din anul 2023.

Toți analiștii militari au subliniat urgența cu care se confruntă conducerea civilă din Departamentul Apărării de a lua decizii pe termen scurt cu privire la programele majore de achiziție, regândind în același timp poziția strategică într-o eră în care se așteaptă ca bugetele de apărare să fie, cel puțin, plate din punct de vedere al sumelor nete. Ca atare, față de alte administrații, președinția Biden se află sub presiunea timpului dar și a crizelor emergente, cum ar fi cea pandemică sau orice incident în Ucraina sau în spațiul Indo-Pacific.

Deja, secretarul apărării american Hicks a solicitat o re-evaluare a costurilor mai ales că toate solicitările de finanțare nu trebuie să depășească suma de 715 miliarde de dolari, anunțată recent de Casa Albă și prevăzută pentru finanțarea Pentagonului în anul 2022. Acest buget ar reprezenta o creștere mică de 1,7% față de planul de cheltuieli pentru 2021. Această cifră, atunci când este combinată cu inflația, ar reprezenta de fapt o ușoară scădere a cheltuielilor pentru apărare în 2022.

 

Discuții și critici

 

Desigur că politic, această scădere fiscală a atras critici din partea republicanilor din Senat și Camera Reprezentanților care doresc o creștere de câteva procente peste inflație. Cum criticile republicane nu vin singure, cifra a fost criticată și de unii democrați, dar în sens invers, căci aceștia doresc să vadă bugetul pentru apărare mult mai redus pentru a cheltui mai mult pe programe economice și sociale interne.

Iată deci că bugetul de apărare american are încă de trecut multe obstacole, inerente într-o democrație robustă și matură cum este cea americană, pentru a vedea lumina zilei. Însă, amenințările interne și externe se dezvoltă și ele pe măsura puterii fiecărui actor malign statal sau non statal. Administrația Biden mai are extrem de puțin timp la dispoziție să producă răspunsul exact și resursele de punere în aplicare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel