Primele trageri reale cu sistemul Patriot al Armatei Române. O rachetă PAC-2 a ratat lansarea la exercițiul Patriot Spark 23, de la Capu Midia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană Patriot. Foto: U.S Army via CNN
Sistem de apărare antiaeriană Patriot. Foto: U.S Army via CNN

O rachetă a sistemului antiaerian Patriot a ratat o lansare la exercițiul militar cu trageri reale care s-a desfășurat miercuri în poligonul de la Capu Midia, relatează B1 TV.

Exercițiul ”Patriot Spark 23” are ca scop validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în 2020, precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale, a informat Ministerul Apărării Naţionale. 

Se pare că nu totul a funcționat normal, iar o rachetă PAC-2 ATM a ratat lansarea, potrivit relatărilor B1Tv.

Oficialii Armatei române au explicat că problema a fost cauzată de o eroare de comunicare între elementele sistemului Patriot, iar problema a fost remediată ulterior, fiind efectuată lansarea prevăzută de scenariul exercițiului.

La exercițiul ”Patriot Spark 23” au participat premierul Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Angel Tîlvar, sau șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu.

Exercițiul efectuat în poligonul de la Capu Midia a urmărit testare sistemului antiaerian Patriot, fiind un exercițiu de combatere a ameninţărilor aeriene, prin identificarea, urmărirea şi neutralizarea de către sistemul de rachete sol-aer PATRIOT a ţintelor aeriene, simulate de tipuri diferite de drone, cu rachete de tip PAC-2 ATM.

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3.

Din cele 7 sisteme patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre. Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

 

România testează sistemul Patriot la Capu Midia în primul exercițiu cu trageri reale PATRIOT SPARK

Soldații Armatei SUA, Batalionul 5 Regimentul Artilerie Apărare Aeriană, se pregătesc să descarce vehicule de sprijin militar și sisteme de apărare antirachetă „Patriot” dintr-un tren în timpul exercițiului „Patriot Shock” în Capu Midia, 2016 / flickr, Departamentul Apărării.

Începând cu data de 3 noiembrie, Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu deplasează personal şi tehnică în Poligonul de trageri sol-aer Capu Midia, pentru participarea la primul exerciţiu tactic cu trupe şi trageri reale F.A. PATRIOT SPARK 23.11.

Potrivit MApN, acest exercițiu se desfășoară în perioada 02-17 noiembrie, având ca scop validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020, precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale.

Exerciţiul a fost planificat cu un an înainte de execuţie şi este inclus în Planul cu principalele activităţi al Statului Major al Forţelor Aeriene.

România se află angrenată în programului de înzestrare cu sisteme de apărare antiaeriene și antirachetă cu rază lungă de acțiune de tip Patriot. Achiziția a 7 sisteme de ultimă generație Patriot e cel mai scump program de înzestrarea din istoria țării noastre.

Sistemele de producție americană reprezintă una din cele mai moderne soluții pentru apărarea antiaeriană cu rază lungă de acțiune. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel