Regele Ferdinand, comemorarea militarilor căzuți în mai, 1944

Crişan Andreescu |
Data actualizării: | Data publicării:
regele ferdinand
regele ferdinand

Regele Ferdinand. Forțelor Navale Române i-au comemorat pe  marinarii de la bordul distrugătorului Regele Ferdinand căzuți la datorie în luna mai a anului 1944.

Regele Ferdinand. „Operațiunea 60.000" este numele de cod dat de Comandamentul Român operației de evacuare pe mare a trupelor române, în cadrul retragerii unităților germano-române din Crimeea și este apreciată a fi cea mai importantă și reușită operație efectuată de Marina Militară Română în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Numele de cod se referă la cei 65.000 de militari români care se aflau în peninsulă, în compunerea Armatei a XVII-a germane, la data începerii operației de evacuare.

România avea în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial patru distrugătoare, care purtau  ca semn de recunoaştere un dreptunghi alb cu crucea Sfântului Andrei, de culoare roşie, iar în borduri aveau inscripţionate asul de cupă-Regele Ferdinand, asul de pică-Regina Maria, asul de treflă-Mărăşeşti şi asul de caro-Mărăşti.

Faptele distrugătorului "Regele Ferdinand"

Distrugătorul Regele Ferdinand a fost construit în  şantierul CTT&Pattison din Napoli,  ca şi "Regina Maria". Lansat la apă la 1 decembrie 1928, la Napoli, acesta  a scufundat, împreună cu Regina Maria, pe  30 noiembrie 1941,  un submarin în zona Şabla, iar la 17 decembrie 1941 a repetat isprava cu un submarin inamic în zona Burgas.

[citeste si]

În perioada aprilie – mai 1944 a participat la cea mai mare operaţiune navală din Marea Neagră-Operaţiunea 60.000, care a constat în evacuarea trupelor române din Crimeea.

Cum au sfârșit distrugătoarele României

Distrugătoarele Regina Maria, Regele Ferdinand, Mărăşti şi Mărăşeşti, împreună cu alte nave ale Marinei Militare, dar şi pasagerele Basarabia şi Bucovina, au părăsitPortul Constanţa în 1944, având la bord echipaj sovietic.

Ulterior, navele au fost date înapoi României, dar la scurt timp ruşii i-au obligat pe români să le taie la fier vechi, ceea ce s-a şi întâmplat în 1961. Pasagerul Basarabia a fost oprit de ruşi şi rebotezat Ukraina. 


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel