Povești despre un Ka-52 care a distrus 4 rachete americane Stinger lansate spre elicopter. 25% din „invincibilele” Ka-52 au căzut însă în Ucraina

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Elicopter de atac rus Ka-52. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Elicopter de atac rus Ka-52. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Rusia și-a prezentat noile elicoptere de atac Ka-52 ca fiind „invincibile” înainte de războiul împotriva Ucrainei. Doar că eșecul aviației militare ruse de a stabili superioritatea aeriană în zona așa-zisei „operațiuni militare speciale” se vede în cifre: 25% din flota „invincibilelor” Ka-52 a fost pusă la pământ de ucraineni.

Agenția de presă rusă Tass a publicat în luna februarie, la un an de la invadarea brutală a Ucrainei, un amplu material propagandistic, reluat recent, despre „sisteme de armament de ultimă generație” care și-au dovedit capacitățile în Ucraina.

În material se vorbește de diferite arme, de la drone, tancuri T-90, avioane Su-57, rachete de ultimă generație, până la elicoptere de atac Ka-52. Toate nu doar că au trecut „testul” războiului, dar au surclasat sistemele de armament occidentale. Modul în care cititorului rus îi e prezentată o realitate deformată a războiului ar trebui să fie un studiu de caz.

Nimic despre eșecul primei faze a „operației”, nimic despre sutele de tancuri distruse, despre ravagiile făcute de sistemele Javelin, despre avioane Su-35 doborâte, precum și elicoptere Ka-52. Nimic desigur despre victimele și morții din rândul Armatei ruse la peste un an de război în care „a doua armată a lumii” nu a reușit să supună o fostă țară sovietică de nivel mediu.

 

Povestea lui Dimitri, pilotul rus care a „reușit” să doboare 4 rachete Stinger lansate către elicopterul său „invincibil” Ka-52 

 

2. Elicopter ... (ka-52-aligator_83282600.jpg)

Elicopter rusesc Ka-52 Aligator

În materialul citat, anunțând că aviația militară rusă „domină cerul operației militare speciale” (nimic mai fals!), distrugând peste 400 de sisteme antiaeriene ucrainene și occidentale, autorii fac referire la elicopterele Ka-52 care lovesc ținte de la distanță de 8 kilometri, evitând să fie angajate în luptă.

Rușii spun că sistemele de război electronic Vitebsk cu care sunt echipate elicopterele au un grad de eficiență ridicat și prezintă povestea din octombrie 2022 a unui pilot rus, un oarecare „Dimitri”, care spune cum în sistemul a reușit să distrugă 4 rachete ale unui Stinger american care ar fi fost lansate împotriva sa.

„În timpul unei bătălii 4 rachete Stinger au fost lansate împotriva mea, toate au fost însă distruse și deviate, am reușit să ne întoarcem la bază”, preciza Dimitri.

Complexul de apărare de bord Vitebsk a fost dezvoltat de compania Ekran din Samara pentru protecția individuală a avioanelor împotriva rachetelor dirijate ale MANPADS. Protecția este asigurată prin furnizarea de bruiaj optic și radioelectronic. Primele livrări ale complexului către armata rusă au început în anul 2015.

CITEȘTE ȘI: Rusia anunță că folosește în Ucraina avioane Su-25SM3 modernizate cu sisteme Vitebsk ce nu pot fi doborâte de sisteme Stinger

 

Britanicii estimează: Rusia a pierdut în Ucraina aproximativ 25% din flota sa de Ka-52

 

3. Elicopter ... (ka-52-alligator_20498800.jpg)

Elicopter rusesc Ka-52 Aligator

Ce nu spun rușii e că elicopterele Ka-52 au căzut pe capete în Ucraina. Și nu din cauza faptului că elicopterele de atac nu ar fi performante, ci din cauza faptului că în prima fază a războiului elicopterele au fost folosite haotic, fără escortă și fără ca acestea să se sincronizeze cu trupele de la sol cărora ar fi trebuit să le ofere sprijin.

Deși nu e clară cifra elicopterelor Ka-52 pe care rușii le-au pierdut în Ucraina, Ministerul Apărării de la Kiev a dat de-a lungul primului an de război numeroase imagini foto cu epave ale Ka-52. 

În toamna anului trecut Ministerul Apărării de la Londra a făcut o estimare oficială bazată pe datele serviciilor britanice. Astfel, potrivit Londrei, Federația Rusă a pierdut în Ucraina 25% din flota sa de elicoptere moderne de atac Ka-52.

Cert e că după primul an de război în Ucraina, multe state și-au redefinit programele de înzestrare și strategiile de apărare, elicopterele de atac nemaifiind văzute ca fiind indispensabile în arhitectura de război a secolului XXI.

CITEȘTE ȘI: Aviația militară rusă, responsabilă de decimarea flotei Ka-52 în Ucraina. Modul ciudat în care elicopterele lansează proiectilele neghidate arată teama piloților

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel