Portavionul american USS Harry S. Truman conduce o demonstrație de forță în Mediterană, în contextul războiului din Ucraina

F/A-18E Super Hornet realimentând un avion spaniol de tip AV-8B II+ Harrier, deasupra portavionului american U.S. Harry S, Truman, în Marea Mediterană. Sursă foto: U.S. Navy
F/A-18E Super Hornet realimentând un avion spaniol de tip AV-8B II+ Harrier, deasupra portavionului american U.S. Harry S, Truman, în Marea Mediterană. Sursă foto: U.S. Navy

Chiar dacă teatrul luptelor din Ucraina este foarte departe, mesajul este clar destinat Rusiei: NATO efectuează săptămâna aceasta o demonstraţie de forţă în estul Mării Mediterane, al cărei element central este portavionul american USS Harry S. Truman, potrivit agențiilor Agerpres și France Presse.

Numeroase avioane de luptă au decolat și aterizat de pe pista portavionului care navighează la nord de oraşul libian Benghazi. Reprezentanţii mai multor media internaţionale, între care şi AFP, au fost invitate la bordul său pentru a asista la 'Neptun Shield 2022', manevre de antrenament care se desfăşoară din 17 mai până în 31 mai.

'Vreau ca noi să fim pe cât se poate de pregătiţi', a explicat contramiralul Curt Renshaw.

'Ne uităm la capacităţile ruseşti şi ne uităm şi la ale noastre şi apoi ne antrenăm să contracarăm orice ar putea face ei şi să ne apărăm pe noi înşine şi pe partenerii şi aliaţii noştri', a adăugat el.

Lista lungă a ţărilor participante la aceste manevre cuprinde majoritatea membrilor Alianţei Nord-Atlantice, de la Marea Britanie şi Spania până la Franţa, Turcia, Germania, Polonia, România şi Italia.

Cu toate că această operaţiune 'a fost planificată cu mult timp înainte' de războiul lansat de Rusia în Ucraina, 'natura acestei activităţi de vigilenţă sporită a fost plasată într-un context diferit', recunoaşte Rory Cheyne, un pilot britanic din Royal Navy, detaşat pe portavionul american.

'Suntem aici pentru a lucra cu aliaţii noştri mână în mână şi pentru a fi pregătiţi pentru orice eventualitate', a explicat el.

 

Demonstrație de forță cu rol de descurajare



Când un jurnalist îi cere să ilustreze capacităţile de descurajare ale NATO în contextul actual, contraamiralul Renshaw are răspunsul pregătit: 'Uitaţi-vă la avioanele noastre de luptă, priviţi la ce e în jurul vostru! Bineînţeles că are un efect descurajant şi cred că ar fi neînţelept să ne atace pe noi sau pe unul dintre aliaţii noştri, având în vedere capabilităţile de care dispunem', afirmă acesta.

Referitor la 'forţele ruse, le urmărim îndeaproape, inclusiv submarinele lor şi unde se află în misiune', detaliază el, calificând drept 'un comportament îngrijorător atacul neprovocat împotriva unui vecin european'.

Locotenent-comandantul american Jeannette Lazzaro, un ofiţer femeie de 33 de ani, lucrează la planificarea operaţiunilor, inclusiv a planurilor de zbor. Războiul în Ucraina 'nu a avut un impact direct asupra a ceea ce facem (...) dar cu siguranţă apasă asupra gândurilor noastre', a spus ea.

'Ne antrenăm constant pentru a fi pregătiţi pentru a face faţă oricărei sarcini care ni s-ar putea cere, suntem pregătiţi pentru orice evoluţie' a situaţiei, a adăugat ea.

Operaţiunea 'Neptun Shield 2022' se desfăşoară în Marea Mediterană, dar şi în Marea Baltică, un alt punct fierbinte de la începutul agresiunii ruse. Într-un comunicat, NATO explică că este vorba de consolidarea 'integrării într-o manieră fluidă a capacităţilor maritime (ale Alianţei) pentru a susţine mijloacele sale de descurajare şi de apărare'

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel