Polonia nu vrea să fie luată prin surprindere de o agresiune militară a Rusiei: Opţiunea armelor nucleare este pe masă, ca parte a unui pact de apărare semnat cu Franţa

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Franța și Polonia sunt pe cale să semneze un nou tratat bilateral de apărare care să aprofundeze legăturilor militare și strategice dintre cele două țări. Acest acord intervine într-un context internațional marcat de amenințările persistente din partea Rusiei și de o anumită incertitudine cu privire la angajamentul pe termen lung al Statelor Unite față de securitatea europeană, potrivit Financial Times.

Pactul, care urmează să fie semnat pe 9 mai, de președintele francez Emmanuel Macron și de premierul polonez Donald Tusk, acoperă o gamă largă de domenii, inclusiv apărare, energie și economie.

Semnarea coincide simbolic cu cea de-a 80-a aniversare a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, subliniind importanța strategică a cooperării dintre Franța și Polonia în contextul actual.

Acordul era în curs de elaborare de mult timp, dar a căpătat o nouă importanță în urma declarațiilor președintelui american Donald Trump, care a sugerat o posibilă retragere a garanțiilor de securitate americane pentru Europa. Această incertitudine a determinat statele europene să-și consolideze propriile capacități de apărare și să pună pe hârtie noi aranjamente de securitate.

 

Polonia nu spune nu propriului arsenal nuclear ca mijloc de descurajare împotriva Rusiei?

 

Acest pact transmite un mesaj clar Washingtonului, semnalând că Polonia nu depinde exclusiv de Statele Unite și că poate avea aliați puternici în Europa, inclusiv în domeniul nuclear, potrivit Financial Times care analizează implicaţiile consolidării relaţiilor în domeniul apărării dintre Franţa şi Polonia.

„Tusk trimite acum un mesaj și Washingtonului, principalul nostru aliat timp de atâția ani”, a declarat Aleksander Olech, analist de securitate la Defence24, un think-tank polonez. Este un semnal clar că Polonia nu este dependentă doar de SUA, ci poate avea și alți aliați nucleari puternici”.

Demersul premierul polonez Donald Tusk sugerează de asemenea, că Polonia este deschisă să analizeze modalități de a fi acoperită de umbrela nucleară franceză sau chiar să-și dezvolte propriul arsenal nuclear ca mijloc de descurajare împotriva Rusiei.

Franța a susținut de mult timp că arsenalul său nuclear servește unor "interese vitale" cu o "dimensiune europeană", dar a evitat să ofere detalii concrete pentru a menține ambiguitatea strategică. Deși nu se așteaptă decizii concrete privind descurajarea nucleară în timpul semnării pactului, subiectul va fi cu siguranță abordat în discuțiile strategice dintre cele două țări.

Tratatul va oferi Poloniei un acord similar cu cele pe care Franța le are deja cu Germania, Italia și Spania. Acesta va acoperi o gamă largă de subiecte, inclusiv evaluarea amenințărilor comune, proiecte de apărare comune și un dialog strategic extins, inclusiv pe tema descurajării nucleare. Se așteaptă ca pactul să stimuleze vânzările de echipamente militare franceze către Polonia.

Franța consideră Polonia un partener din ce în ce mai vital, în special în contextul războiului din Ucraina. Noul tratat actualizează un acord din 1991, stabilit la scurt timp după eliberarea Poloniei de sub regimul comunist. Acesta urmărește să aprofundeze relațiile franco-poloneze prin proiecte comune de apărare, evaluări ale amenințărilor și un dialog strategic, inclusiv pe tema descurajării nucleare.

Acest pact reprezintă o etapă importantă în consolidarea relațiilor dintre Franța și Polonia și reflectă o schimbare în dinamica securității europene. În contextul amenințărilor din partea Rusiei și al incertitudinii cu privire la angajamentul SUA, statele europene sunt nevoite să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria securitate.

Pactul franco-polonez este un exemplu concret al acestei tendințe, semnalând o mai mare unitate și cooperare între statele europene în domeniul apărării. Rămâne de văzut cum va evolua această relație și ce impact va avea asupra echilibrului de putere în Europa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel