Poliţia de Frontieră îşi dezvoltă capacităţile pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor de terorism

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Optimizarea soluţiei IT la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), cât şi crearea unui centru de recuperare a datelor, pregătirea personalului, dar şi asigurarea unor condiţii optime de lucru pentru desfăşurarea activităţii sunt prevăzute a fi realizate prin proiectul "Dezvoltarea Unităţii Naţionale de Informaţii privind Pasagerii", proiect finanţat din Fondul pentru Securitate Internă - componenta pentru cooperare poliţienească.

IGPF anunţă într-un comunicat de presă că de la începutul acestui an este beneficiarul proiectului "ROFSIP2018OS5A17P01 - Dezvoltarea Unităţii Naţionale de Informaţii privind Pasagerii (UNIP)", care are ca obiectiv general îmbunătăţirea schimbului de informaţii în vederea prevenirii şi combaterii infracţiunilor de terorism, crimă organizată şi a infracţiunilor grave, în conformitate cu prevederile Directivei UE 681/2016 a Parlamentului European şi a Consiliului din 27 aprilie 2016 privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR).

Prin acest proiect, IGPF îşi propune modernizarea soluţiei informatice (extindere soluţie procesare şi analiză date PNR, soluţie DMZ - demilitarized zone, soluţie de back-up), împreună cu realizarea unei soluţii de Disaster Recovery a datelor, pregătirea personalului în domeniul analizării şi prelucrării datelor PNR (implementarea conceptului de targeting), dar şi asigurarea unor condiţii optime de lucru pentru desfăşurarea activităţii specifice, atât pentru personalul Poliţiei de Frontieră Române, cât şi pentru reprezentanţii autorităţilor naţionale.

Potrivit IGPF, deschiderea proiectului reprezintă o oportunitate de expunere a abordărilor generate de implementarea Directivei UE 681/2016, stadiul transpunerii acesteia în legislaţia naţională, utilizarea în mod practic a datelor PNR şi reprezintă, totodată, o oportunitate pentru statele membre cu o vastă experienţă în domeniu de a împărtăşi din practica lor sau din problemele întâmpinate de-a lungul timpului.

Contextul internaţional reafirmă convingerea că registrul cu numele pasagerilor reprezintă un instrument important pentru prevenirea ameninţărilor la adresa securităţii, utilizând datele PNR în procesul de identificare a călătorilor cu profiluri de risc, precizează IGPF.

În baza OG nr.13 din 8 iulie 2015, începând cu luna noiembrie 2015, în cadrul IGPF, a fost creată Unitatea Naţională de Informaţii Privind Pasagerii ca fiind structura responsabilă cu procesarea datelor despre pasageri, de la transportatorii aerieni, în scopul prevenirii şi combaterii actelor de terorism, infracţiunilor conexe şi la adresa securităţii naţionale, precum şi prevenirii şi înlăturării ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. În Europa, România a fost cel de-al treilea stat, după Marea Britanie şi Franţa, care a operaţionalizat o astfel de unitate.

UNIP este singura structură naţională care are competenţă în ceea ce priveşte stocarea şi procesarea datelor PNR, se precizează în comunicat, activităţile fiind desfăşurate în cooperare cu alte autorităţi competente stabilite de legislaţie, precum: Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Generală de Protecţiei Internă, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie etc. Procesarea şi stocarea datelor se face cu respectarea tuturor normelor în vigoare privind protecţia datelor personale.

UNIP este operaţională de la 1 ianuarie 2016 şi până în momentul de faţă au fost conectaţi peste 100 de transportatori, fiind procesate date atât pentru zboruri către intra UE, cât şi extra UE.

Bugetul total al proiectului este de aproximativ 5,2 milioane de euro, finanţat prin Fondul de Securitate Internă, din care contribuţia Uniunii Europene de 3,9 milioane de euro, iar contribuţia naţională este de 1,3 milioane de euro şi se derulează pe o perioadă de patru ani. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel