Plan de 600 de milioane de euro pentru modernizarea și înarmarea fregatelor României vechi de 40 de ani. Dar e oare o decizie înțeleaptă?

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Forțele Navale Române
EXCLUSIV
Sursa foto: Forțele Navale Române

Se uită des faptul că cele două fregate ale României - Regina Maria și Regele Ferdinand - ar fi trebuit să intre de mult timp într-un program de modernizare, program care era de fapt o anexă la contractul „Corveta multifuncțională”. Planurile de azi cu cele două nave sunt extrem de îndrăznețe, dar oare sustenabile?

Un scurt reminder despre cum s-a ajuns aici. Cele două fregate britanice Type 22 cumpărate de România la începutul anilor 2000, e vorba de Fregata Regina Maria și Fregata Regele Ferdinand - ambele construite de britanici la începutul anilor 1980 - ar fi trebuit să beneficieze de modernizare în cadrul programului „Corveta multifuncțională”.

2. Fregata Re... (plecarea_fregatei_regele_ferdinand_misiune_24680500.jpg)Fregata Regele Ferdinand, pregătindu-se de o misiune sub steag NATO

„Programul corveta multifuncțională” avea ca obiectiv construirea patru corvete din clasa Gowind 2500, dar contractul a fost anulat de România anul trecut după ce Asocierea formată din compania franceză Naval Group și Șantierul Naval Constanța nu au ajuns la un consens financiar și nu au semnat contractul cu MApN timp de mai bine de patru ani.

În 2019 Asocierea a fost declarată câștigătoare. Ar fi trebuit construite la Constanța patru corvete de tip Gowind 2500, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar Ministerul Apărării Naționale a anulat în cele din urmă procedura.

După anularea controversatului contract, soarta modernizării celor două fregate ale României, care era o anexă la contract, a fost pusă sub semnul întrebării.

Anul trecut, într-un interviu pe care Ministrul Apărării Naționale Angel Tîlvăr l-a acordat în exclusivitate pentru DefenseRomania, a dat asigurări că modernizarea celor două fregate nu va fi afectată de anularea contractului corvetelor.

„Fregatele Regina Maria și Regele Ferdinand vor intra în modernizare. Acest lucru mi-a fost confirmat chiar de Ziua Marinei (n.a. - 15 august 2023) când am avut o discuție cu reprezentanții forțelor navale. Modernizarea lor nu va fi afectată de situația în programul corvetelor”, a precizat la vremea respectivă ministrul Angel Tîlvăr.

Și se pare că așa și este. Dar oare e fezabil?

 

România vrea să modernizeze fregatele Regina Maria și Regele Ferdinand într-un program ce se ridică la 600 de milioane de euro. E oare înțelept?

 

3. Fregata Re... (fregata_regina_maria_03024200.jpg)Fregata Regina Maria, sursă foto: Comandamentul Flotei, Facebook - Forțele Navale Române

Din informațiile obținute de DefenseRomania pe surse din interiorul industriei de apărare, Ministerul Apărării și-a manifestat foarte serios intenția de a efectua o modernizare amplă a celor două fregate. Până aici o decizie cât se poate de lăudabilă. 

Problemele ar putea apărea însă la cerințe și la posibilitatea de a implementa un o astfel de modernizare ambițioasă.

Se pare că se dorește ca navele, bătrâne de 40 de ani, să treacă printr-o schimbare radicală, inclusiv în ceea ce privește integrarea sistemelor de ultimă generație pe ele, de la radare la sisteme de armament. Costul estimativ al programului, potrivit surselor noastre, e undeva între 500 și 600 de milioane de euro.

Iar de aici se nasc două întrebări privind înțelepciunea unei astfel de decizii, de altfel o intenție lăudabilă în interesul Marinei române, atât de văduvită în ultimii ani de înzestrarea cu echipamente moderne, mai ales nave de suprafață.

1. E fezabilă o asemenea modernizare?

E o întrebare legitimă în contextul în care există suspiciuni dacă structura navelor e compatibilă cu astfel de echipamente, mai ales sisteme de armament. Pentru că, să nu uităm, vorbim de nave construite în anii 1980 și nimeni nu își dorește incidente, accidente sau tragedii în timpul tragerilor de rutină spre exemplu.

Cu informații tehnice cu privire la echipamentele și sistemele care se doresc integrate pe fregate vom reveni într-un material ulterior dedicat acestui subiect.

Dar așa cum va trebui să se întâmple, o astfel de decizie privind modernizarea va putea fi luată în baza unui raport tehnic, a unei documentații tehnice privind întregul program de moderniaare, un așa-zis studiu de fezabilitate obligatoriu de accesat. Studiu care la rândul lui are desigur costuri și necesită o perioadă de timp, dar care e esențial în acest caz. 

2. E din punct de vedere financiar rentabilă o astfel de decizie?

În cazul surprinzător în care raportul tehnic confirmă că o astfel de modernizare totală va putea fi implementată se ridică întrebarea dacă e rentabil programul?

Costul de implementare privind modernizarea navelor e între 500 și 600 de milioane de euro. E un cost uriaș dacă stăm să ne gândim la faptul că navele sunt vechi de aproape 40 de ani. 

Iar programul nu vizează extinderea perioadei de viață a capabilității, nu e un program de tip MLU (Mid-life update). Cât timp vor mai fi oare în dotarea Forțelor Navale cele două fregate Type 22? 

Și, desigur, dacă tragem linie în ceea ce privește costul, nu e oare mai rentabil să faci un efort financiar, să mai adaugi 20%-30% din costul programului de modernizare și să achiziționezi nave noi? Nave desigur mai mici și din altă clasă dar care să asigure nu doar tranziția către echipamente de suprafață moderne pentru Forțele Navale, dar să rămână în serviciu trei sau chiar patru decenii de acum înainte?

4. Fregata Re... (regele-ferdinand_32735500.png)Fregata Regina Maria, sursă foto: MApN

Sunt întrebări la care cu siguranță experții și factorii de decizie din cadrul Ministerului Apărării vor reflecta în ceea ce privește programul de modernizare al celor două fregate.

Cert e că Forțele Navale Române au nevoie cât mai rapidă de nave de suprafață moderne și de capabilități noi care să se adapteze actualei arhitecturi de securitate din Marea Neagră generată de agresiunea fără precedent a Rusiei împotriva Ucrainei, un război care se desfășoară în imediata apropiere a granițelor terestre și maritime ale României. 

CITEȘTE ȘI: Ar face față România unui conflict în Marea Neagră? Fregata Mărășești, cândva distrugător, are vectori ușor de contracarat fără armament modern

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel