Peste 100 de mercenari ruși din Grupul Wagner ar fi fost uciși în Libia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata privată de mercenari Wagner Group a lui Evgheni Prigojin, omul de afaceri cunoscut ca bucătarul-șef al lui Vladimir Putin pentru activitatea sa de catering pentru Kremlin, a suferit pierderi grele în Libia.

Potrivit site-urilor Thickpolicy.media și Dialog.ua, într-o confruntarea de la sfârșitul lunii martie au fost uciși cel puțin 100 de mercenari. Kremlinul ascunde această informație, precizează Deschide.md.

Sursele citate afirmă că despre moartea mercenarilor ruși a anunțat activistul mișcării „Novorosia", Mihail Polînkov.

„Aveau la ei insigna Wagner. În fară de ea nu aveau nimic", a scris Polînkov precizând că au murit „nu mai puțin de o sută ori două sute de mercenari".

Acesta crede că mercenarii ruși au fost uciși la sfârșitul lunii martie când conducerea Libiei, cu sprijinul Turciei, a acaparat o bază militară a trupelor „Wagner", nu departe de Tripoli.

Autoritățile și presa rusă nu au anunțat despre pierderile grele ale trupelor de mercenari. Totodată, Kremlinul neagă implicarea sa în războiul civil din Libia, iar când i s-au adus dovezi, a declarat că cetățenii ruși luptă acolo „din propria inițiativă"

Mercenarii ruși din Grupul Wagner, misiune în Libia

Membrii din conducerea Grupului Wagner s-au întâlnit cu fiul conducătorului libian Muammar Gaddafi pentru a-l aduce la putere, se arată într-un articol publicat în urmă cu două săptămâni de Bloomberg şi citat de agenția turcă de presă Anadolu.

Amintim că, forţele loiale generalului Khalifa Haftar au lansat o ofensivă în primăvara anului trecut, cu ajutorul grupului Wagner, pentru preluarea capitalei Tripoli de la guvernul libian susţinut de ONU.

Trecând la ofensivă în aprilie împotriva Tripoli, mareşalul Haftar este susţinut de Rusia, Emiratele Arabe Unite (EAU), Egipt şi Iordania, în timp ce GNA, sprijinit de ONU, beneficiază de asemenea de sprijinul Turciei şi Qatarului. Rusia este suspectată în special că îl sprijină pe mareşalul Haftar - vorbitor de rusă cu studii în fosta Uniune Sovietică - cu arme, bani şi mercenari din cadrul grupului rus Wagner, ceea ce Moscova neagă.

Amintim că, așa cum a anunțat și DefenseRomania în ianuarie 2020, Rusia a transferat mai mulţi mercenarii din Siria în Libia pentru a oferi sprijin şi suport militar Armatei Naționale Libiene (LNA) a mareșalului Khalifa Haftar.

Mercenarii transferaţi din Siria în Libia provin de la companiile militare private ruse Moran Security Group și Schit. O parte dintre ei fiind cetăţeni ruşi, dar şi mercenari sirieni care lucrează pentru companiile militare private ruseşti care îşi desfăşoară activitatea de mercenariat pe teritoriul Siriei.

La scurt timp după ce în presa internaţională a apărut informaţia potrivit căreia în Libia au fost transferaţi mai mulţi mercenari, Vladimir Putin a fost întrebat în cadrul unei conferințe, organizată la încetul lunii ianuarie, pe care a susținut-o cu Angela Merkel, despre mercenarii grupului rus Wagner care luptă în Libia. Conferința având ca temă situația din Libia.

Întrebat de mercenarii ruși din grupul Wagner, Vladimir Putin, cum era de aşteptat, a subliniat că în cazul în care există ruși care luptă în Libia, aceștia nu reprezintă Rusia și nici nu sunt plătiți de Moscova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel