Premieră în România: Forțele speciale defilează cu noile blindate americane JLTV, alături de mașini Land Cruiser, model 2022, echipate cu mitraliere

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Oshkosh JLTV. Foto: DefenseRomania
Oshkosh JLTV. Foto: DefenseRomania

Parada militară dedicată zilei de 1 Decembrie - Ziua Națională a României, va bifa unele premiere. Printre premiere se numără și tehnica FOS (Forțelor pentru Operații Speciale). Astfel, forțele speciale române defilează în premieră pe sub Arcul de Triumf cu noile blindate americane JLTV achiziționate recent.

Prezența JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) la parada militară reprezintă un element de noutate. 

Blindatele americane JLTV au intrat în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) anul acesta, în urmă cu doar câteva zile.

„Datorită blindajului extrem de rezistent, vehiculele pot duce acțiuni de luptă în cele mai ostile condiții. Asigură protecție împotriva dispozitivelor explozive improvizate, armamentului de infanterie și loviturilor aruncătoarelor de grenade. 

Produsă în Statele Unite ale Americii, mașina de luptă este interoperabilă cu tehnica de luptă a Forțelor pentru Operații Speciale din NATO, din punctul de vedere al comunicațiilor, sistemelor de armament, tipurilor de muniție și al sprijinului logistic”, precizează MApN în prezentarea paradei de 1 Decembrie.

Mobilitatea mașinii de luptă de ultimă generație JLTV este asigurată de puterea agregatului energetic, acesta putând atinge viteze de 120 km/h pe drum asfaltat. Forţele pentru Operaţii Speciale se bazează pe puterea de surprindere, viteza de acţiune, ingeniozitatea, mobilitatea şi flexibilitatea acțională.

 

Pe lângă JLTV, forțele speciale ale României defilează și cu Humvee, dar și cu Toyota Land Cruiser de ultimă generație modificate și echipate cu mitraliere de 12,7 mm și 7,62 mm

 

2. JLTV, surs... (jltv-oshkosh-defense_68350700.jpg)JLTV, sursă foto: Oshkosh Defense

La paradă FOS defilează și cu vehicule Humvee. E vorba despre modelul M1165, echipate cu mitraliere de calibru 12,7 mm. Mitralierele sunt foarte eficiente împotriva infanteriei, mașinilor blindate, și neblindate și împotriva construcțiilor slab fortificate.

„Vehiculele de luptă tip HUMVEE sunt echipate cu tehnică de comunicaţii de ultimă generaţie, tehnică de bruiaj, În plus, tehnologia Blue Force Tracker permite localizarea in timp real a forțelor aliate”, precizează MApN.

Forțele speciale vor prezenta și vehiculele de luptă Toyota, model Land Cruiser modificat pentru structurile de operații speciale. Acestea sunt echipate cu mitraliere de calibru 12,7 mm și calibru 7,62 mm.

Autovehiculele sunt de ultimă generație, intrate în dotarea structurilor de operații speciale române în cu anul 2022.

 

Achiziția de blindate americane JLTV pentru FOS - forțele speciale române 

 

3. Vehicul JL... (linia-de-productie-a-jltv_62706900.jpg)Vehicul JLTV pe linia de producție a companiei Oshkosh

Forțele speciale române achiziționează vehicule blindate de luptă JLTV, produse de americanii de la Oshkosh. Contractul se ridică la valoarea de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 47 de milioane de euro). Toate blindatele vor intra așadar în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).

Oficial numărul blindatelor nu a fost divulgat de partea română.

Însă în primăvara acestui an Departamentul de Stat (DoD) al SUA a aprobat vânzarea către România a 95 de vehicule blindate tactice de tip uşor JLTV Heavy Guns Carrier şi a echipamentului aferent.

De remarcat și faptul că Oshkosh ar fi vrut să participe tot cu JLTV și la programul de înzestrare al Armatei României cu blindate 4x4, un program mult mai mare din perspectiva numărului de blindate achiziționate și din perspectiva costului. 

Compania americană nu a mai intrat în competiție, desfășurarea programului fiind prin licitație, după ce nu a primit acceptul Congresului american pentru transfer de tehnologie.

CITEȘTE ȘI: Forțe speciale cu blindate americane. Au ajuns în România primele 33 de JLTV americane pentru forțele speciale române

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel