Forțe speciale cu blindate americane. Au ajuns în România primele 33 de JLTV americane pentru forțele speciale române

Primele blindate americane JLTV care vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale române au ajuns în România. Foto: Ambasada SUA la București
Primele blindate americane JLTV care vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale române au ajuns în România. Foto: Ambasada SUA la București

Primele blindate americane JLTV pentru Forțele pentru Operații Speciale (FOS) române au ajuns în țara noastră. E vorba de primele 33 de blindate JLTV.

Informația a fost confirmată și de Ambasada Statelor Unite la București. Următoarele livrări vor continua, iar până în 2025 vor fi livrate toate blindatele JLTV fabricate de producătorul american Oshkosh pentru nevoile forțelor speciale române.

„Statele Unite au livrat azi României 33 de vehicule tactice ușoare (JLTV), pentru a fi folosite de Forțele pentru Operații Speciale Române. Aceste vehicule asigură o creștere substanțială a capacității de supraviețuire și a eficienței operaționale în comparație cu vehiculele mai vechi.

Livrarea reprezintă prima din cele două faze, cu vehicule suplimentare aflate în contract și programate pentru livrare până în 2025. Programul JLTV reprezintă doar un aspect al puternicei relații bilaterale de cooperare în domeniul securității dintre România și Statele Unite”, arată Ambasada SUA în țara noastră.

2. Primele bl... (jltv-romania_82615700.jpeg)

Primele blindate americane JLTV care vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale române au ajuns în România. Foto: Ambasada SUA la București

 

Câte blindate americane JLTV vor ajunge în dotarea forțelor speciale din România

 

România va achiziționa vehicule blindate de luptă JLTV, produse de americanii de la Oshkosh, în valoare de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 47 de milioane de euro). Blindatele vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).

Oficial numărul blindatelor nu a fost divulgat de partea română.

Însă în primăvara acestui an Departamentul de Stat (DoD) al SUA a aprobat vânzarea către România a 95 de vehicule blindate tactice de tip uşor JLTV Heavy Guns Carrier şi a echipamentului aferent.

De remarcat și faptul că Oshkosh ar fi vrut să participe tot cu JLTV și la programul de înzestrare al Armatei României cu blindate 4x4, un program mult mai mare din perspectiva numărului de blindate achiziționate și din perspectiva costului. 

Compania americană nu a mai intrat în competiție, desfășurarea programului fiind prin licitație, după ce nu a primit acceptul Congresului american pentru transfer de tehnologie.

În ceea ce privește acest program de înzestrare al Armatei cu blindate 4x4, contractul are ca obiectiv furnizarea a 1.059 de blindate în 9 configurații – varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Costurile estimate de achiziție a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde lei fără TVA.

CITEȘTE ȘI: Polonia se transformă într-o fortăreață: Contract gigant pentru 1.000 de rachete CAMM-ER destinate sistemelor Narew

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel