Ucraina a recâștigat controlul asupra platformei petroliere Boyko din Marea Neagră (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni din cadrul Forțelor pentru operaţii speciale GUR pe una dintre platformele de foraj din Marea Neagră, august 2023. Sursa Foto: material video GUR.
Militari ucraineni din cadrul Forțelor pentru operaţii speciale GUR pe una dintre platformele de foraj din Marea Neagră, august 2023. Sursa Foto: material video GUR.

Serviciul de informații al Apărării (GUR) din Ucraina a declarat că Ucraina a recâștigat controlul asupra platformelor de foraj de gaze și petrol din apropierea Crimeei ocupate, cunoscute sub numele de ''Turnurile Boyko''.

Rusia a ocupat platforma petrolieră Boyko în 2015 și o foloseşte în scopuri militare de la începutul invaziei la scară largă, mai exact ca punct de aterizare pentru elicoptere și pentru desfășurarea de echipamente radar.

,,O operațiune unică de stabilire a controlului asupra turnurilor Boyko a fost efectuată de către Serviciul de informații al apărării din Ucraina. În special, platformele de foraj ''Petro Hodovalets'' și ''Ucraina'', precum și platformele de foraj ''Tavrida'' și ''Sivash'' au fost readuse sub control ucrainean'', a precizat Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina (GUR).

În timpul operațiunii, o unitate a forţelor ucrainene pentru operaţii speciale din cadrul GUR a găsit pe platforma petrolieră Boyko un stoc de muniție pentru elicoptere, cum ar fi rachete neghidate, precum și sistemul radar Neva, care poate urmări mișcările navelor în Marea Neagră.

 

Ucraina recâștigă controlul asupra "turnurilor Boyko" de lângă Crimeea, ocupate în 2015 de forţele ruse

 

În timpul uneia dintre fazele operațiunii, a avut loc o confruntare între forțele ucrainene pentru operaţii speciale și un avion de luptă rusesc Su-30 care atacă ambarcaţiunile cu care acestea se deplasau. În urma bătăliei, aeronava rusă a fost avariată și a fost forțată să se retragă".

La 22 august, Ministerul rus al Apărării a afirmat că un avion al Forțelor Aerospațiale ruse a "distrus o ambarcațiune militară Willard Sea Force de fabricație americană care avea la bord mai mulţi militari ai forţelor ucrainene pentru operaţii speciale, la est de Insula Şerpilor", dar Serviciul de informații al Apărării din Ucraina (GUR) a calificat-o informaţia drept falsă.

GUR a relatat că un avion militar rusesc și ambarcaţiuni uşoare de luptă ucrainene s-au confruntat în zona Turnurilor Boyko: o rachetă rusească a căzut în apă, în timp ce trupele ucrainene au avariat avionul de război rusesc, obligându-l să zboare "spre cel mai apropiat aerodrom".

Serviciul britanic de informații pentru apărare a raportat ulterior că forțele ucrainene și rusești se luptau pentru Turnurile Boyko, platforme de petrol și gaze de importanță strategică aflate în Marea Neagră, între Crimeea și Odesa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel