Potrivit analiștilor kosovari, Serbia intenționează să își majoreze numărul forțelor speciale de pestre trei ori

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Centrul Kosovo pentru Studii de Securitate (QKSS) a publicat pe 19 martie o analiză intitulată "Ce este Proiectul 5000" al Serbiei și de ce ar trebui să fim îngrijorați?" Aceasta examinează extinderea forțelor militare speciale sârbe și consecințele pentru pacea și stabilitatea regională.

Inițiativa "Proiectul 5000" își propune consolidarea Forțele pentru Operații Speciale sârbe, crescând numărul trupelor de la 1500 la 5000. Această creștere ambițioasă generează îngrijorări cu privire la schimbarea echilibrului militar și la riscul crescut de tensiuni regionale, potrivit anliștilor kosovari.

Analiza detaliază ramificațiile geopolitice, subliniind provocarea proiectului la adresa intereselor strategice ale NATO și implicațiile sale pentru peisajul de securitate al Balcanilor de Vest.

Elementele cheie evidențiază plecarea Serbiei de la neutralitatea sa militară declarată, marcată de investiții substanțiale în armament avansat și creșterea forțelor sale speciale, ceea ce poate indica pregătiri pentru inițierea unor operații militare speciale.

Analiza sugerează o pivotare strategică a Serbiei către o poziție militară mai asertivă, care ar putea escalada într-o cursă a înarmărilor cu statele vecine, în special Kosovo și Croația, și care “alimentează o dilemă de securitate în Balcanii de Vest”.

Documentul subliniază necesitatea urgentă a dialogului de securitate cu NATO și cu alte părți interesate pentru a analiza indicatorii de consolidare a capacității militare în regiune și strategiile de securitate ale țărilor din regiune.

Autorii pledează pentru măsuri proactive pentru a asigura stabilitatea regională, îndemnând comunitatea internațională să monitorizeze îndeaproape aceste evoluții și să se angajeze în eforturi diplomatice pentru a atenua riscurile unei potențiale escaladări.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel