Serviciile de informații ucrainene oferă o descriere detaliată a desfășurării operațiunii "Boyko Towers" din Marea Neagră (Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciul ucrainean de Informații al Apărării (GUR) a prezentat imagini exclusive și a oferit o prezentare detaliată a eliberării platformei Tavryda din Marea Neagră în timpul operațiunii ''Boyko Towers''.

Turnurile Boyko sunt platforme de forare a gazelor și petrolului (Petro Hodovanets și Ucraina, cunoscute colocvial că Turnurile Boyko - e.d.) aflate în largul coastei Crimeei, în Marea Neagră.

În plus, sub această denumire sunt deseori înțelese și alte platforme de foraj de producție ucraineană, cum ar fi Tavryda și Syvash. Rusia le-a confiscat în 2014 și le-a folosit ca baze militare după începerea invaziei la scară largă.

Reamintim că, în septembrie 2023, Forțele pentru Operaţii Speciale din cadrul Serviciului ucrainean de Informații pentru Apărare (GUR) au recăpătat controlul asupra platformelor petroliere. Militarii ucraineni au revendicat controlul asupra platformelor de foraj numite Petro Hodovanets și Ukraine, precum și asupra platformelor de extracție Tavryda și Syvash.

Încercarea inițială de eliberare a platformei Tavryda din Marea Neagră nu a avut succes. În cele din urmă, forțele speciale ucrainene au reușit să obțină informații importante în timpul operațiunii.

Platformele de foraj situate în Marea Neagră au o mare importanță strategică, economică și de securitate atât pentru Ucraina, cât și pentru ocupanții ruși. Ele oferă o oportunitate de a controla situația maritimă și parțial aeriană din sudul regiunii.

La 27 august 2023, în apropierea platformelor a avut loc un angajament militar între militari ucraineni aflați pe patru ambarcațiuni și un avion de luptă rusesc Su-30. Avionul rusesc a încercat fără succes să lovească ambarcațiunile ucrainene cu tunuri și rachete, dar aceste încercări au fost oprite de un foc tras de un sistem portabil de apărare antiaeriană, care a avariat aeronava. 

La 11 septembrie, Serviciului ucrainean de Informații pentru Apărare (GUR) a anunțat că a recâștigat controlul asupra platformelor de foraj petrolier și de gaze Boyko din largul coastelor Crimeei ocupate din Marea Neagră. După ocuparea peninsulei în 2014, țara agresoare le-a poziţionat mai aproape de coasta Crimeei.

După începerea invaziei la scară largă, ocupanții au folosit turnurile Boyko în scopuri militare. În special, ca locuri de aterizare a elicopterelor și pentru amplasarea de stații radar, care au fost folosite pentru a monitoriza întreaga actvitate navala din Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel