Grupul Wagner încearcă să-l aducă la putere, în Libia, pe fiul lui Gaddafi

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Saif Al-Islam Gaddafi
Saif Al-Islam Gaddafi

Membrii din conducerea Grupului Wagner, o grupare paramilitară rusă, s-au întâlnit cu fiul conducătorului libian Muammar Gaddafi pentru a-l aduce la putere, se arată într-un articol publicat sâmbătă de Bloomberg, transmite agenția Anadolu.

Potrivit articolului, doi agenți ruși care lucrează pentru Wagner au fost prinși anul trecut de către Guvernul Liban al Acordului Național (GNA), recunoscut de ONU, în capitala Tripoli. Articolul scris de Samer Al-Atrush afirmă că există o relație între Saif Al-Islam, fiul lui Gaddafi, și Rusia.

Documentele stocate pe hard disk-urile agenților ruși capturați au scos la iveală faptul că agenții s-au întâlnit de trei ori cu Saif Al-Islam Gaddafi, fiul lui Muammar Gaddafi, căutat de Curtea Penală Internațională. În una dintre întâlniri, Saif Al-Islam a prezentat numeroase documente despre ajutorul financiar oferit de tatăl său pentru campaniile electorale din unele țări occidentale ca o carte de atu, se afirmă în articol. Un consilier al campaniei electorale ruse a fost prezent la una dintre întâlniri, se mai arată în articol, iar Rusia s-a oferit să-l prezinte pe fiul lui Gaddafi ca un posibil viitor președinte, la eventualele alegeri.

În cadrul întâlnirilor, Saif Al-Islam a susținut că 80% dintre luptători loiali mareșalului Khalifa Haftar sunt susținătorii săi, iar dacă Haftar ar captura capitala, acei luptători l-ar susține Saif Al-Islam, potrivit notelor agenților ruși. Într-una din întâlniri, Saif Al-Islam și agenții ruși au discutat despre pregătirea experților în social media pentru a crea un grup de specialiști care să distribuie mesaje prin intermediul social media. Agenții ruși au menționat că Saif Al-Islam era foarte interesat de contra-propagandă.

Conform notelor ultimei întâlniri, Saif Al-Islam ar da rușilor lista comandanților fideli lui în următoarea ședință. În plus, s-a afirmat că unul dintre consilierii lui Saif Al-Islam a confirmat întâlnirile. Conform articolului, consilierul a spus că, deși Saif Al-Islam și susținătorii săi doreau să dezvolte relații bune cu țările occidentale, rușii au fost primii care i-au ajutat.

 

Grupul Wagner

 

Grupul Wagner din Rusia este unul dintre cele mai controversate grupuri de mercenari. Este deținută de Yevgeny Prigozhin, un om de afaceri cu legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Potrivit Bloomberg, peste 1.000 de mercenari Wagner sunt în Libia. Ei au adus piloți ruși care au desfășurat activități de instruire pentru trupele Haftar, iar avioanele ruse Sukhoi-22 sunt văzute pe cerul Libiei. Mercenarii care au avut anterior experiență pe frontul din Ucraina, sunt în prima linie în Libia, potrivit Euronews.

 

Armata lui Haftar „Armata Națională Libiană"

 

Haftar numește grupul pe care îl conduce drept „Armata Națională Libiană" și vrea să fie tratat ca o armată oficială. De fapt, forța armată a lui Haftar funcționează ca un „dealership" și încearcă să adune miliții sub un singur comandant. Un număr mare de miliții din triburile libiene din est și vest s-au alăturat până acum. Se susține că forța cuprinde 25.000-30.000 de membrii, inclusiv 7.000 de militari din Brigada 106, cea mai mare și cea mai bine înarmată, care este comandată de Saddam Haftar, fiul său.

De la eliminarea lui Muammar Gaddafi în 2011, în Libia au apărut două tabere care se luptă pentru putere: Haftar în estul Libiei, susținut în principal de Egipt și Emiratele Arabe Unite, și GNA de la Tripoli, care se bucură de recunoașterea internațională și a ONU.

Luptele declanșate de forțele lui Haftar în aprilie 2019 s-au soldat până în prezent cu peste 1.000 de morți. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel